Za sve koji poste ili žele lagano predjelo, ove posne slane korpice sa pečurkama su savršene za prazničnu trpezu.

Izgledaju simpatično, idealne su kao zalogajčići pred obrok ili uz aperitiv, a bogat i kremast fil od šampinjona učiniće da svaki zalogaj bude pravo zadovoljstvo.

Obavezno ih napravite za Novu godinu ili Božić.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: predjelo

Količina: oko 30 korpica

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme pečenja: 15–20 minuta

Ukupno vreme pripreme: 40 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • Za testo:

  • 300 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 100 ml kisele vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • Za fil:

  • 120 g dinstanih šampinjona
  • 100 g sitno seckanog praziluka
  • posni majonez po ukusu

Priprema:

1. korak: Mešenje testa

U velikoj činiji pomešajte brašno, ulje, kiselu vodu, prašak za pecivo i so. Zamesite glatko testo.

2. korak: Oblikovanje

Od testa oblikujte male kuglice i razvaljajte ih tanko. Stavite ih u modle za mafine ili kalupe za korpice.

3. korak: Pečenje korpica

Pecite korpice u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15–20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohlade.

Savet za čuvanje:

Korpice možete pripremiti dan ranije, a fil dodajte neposredno pre posluživanja da zadrže hrskavost.

 4. korak:Priprema fila

Na malo ulja prodinstajte pečurke sa prazilukom, pa pomešajte sa posnim majonezom dok ne dobijete kremastu smesu.

5. korak: Punjenje korpica

Ohlađene korpice pažljivo izvadite iz kalupa i poređajte na radnu površinu. Kašikom punite korpice filom od šampinjona.

Pospite malo seckanog peršuna ili paprike na vrh filovanih korpica za praznični izgled.

Isprobajte i naš recept za začinjeni podvarak sa pečurkama, super za svaki dan posta, a posebno za Badnje veče.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.