POSNA LENJA PITA SA JABUKAMA: Biće lepša ako u testo dodate orahe, a u jabuke rum koji daje poseban šmek

Napravite nikad lepšu posnu lenju pitu.

Shutterstock

Lenja pita je starinska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije. Nekada se stalno služila posle nedeljnog ručka, a svaka domaćica je imala tajni sastojak koji je njenu pitu činio ukusnijom. Mi vam predlažemo da napravite predivnu pitu sa jabukama, a u testo obavezno dodajte orahe koji će dati poseban šmek. Takođe, kada jabuke izrendate začinite ih rumom i cela će kuća mirisati. 

  • Sastojci:
  • 17 kašika brašna 
  • 13 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike griza
  • 450 ml vode
  • 3 jabuke
  • 1 kašičica ekstrakta ruma
  • cimet po želji
  • Za dekoraciju:
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:
U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, orahe, sodu bikarbonu i griz. Sipajte vodu, promešajte i dodajte cimet. Opet lepo sjedinite. Jabuke oljuštite i izrendajte. Dodajte u njih malo ruma i cimeta, a ako su jabuke malo kisele dodajte i 2 kašike šećera. U kalup sipajte pola smese, pa poravnajte i pecite na 200°C oko 10 minuta. Poređajte jabuke, poravnajte i sipajte drugu polovinu smese. Vratite u rernu i pecite na 200°C još 15-20 minuta. Pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE