Lenja pita je starinska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije. Nekada se stalno služila posle nedeljnog ručka, a svaka domaćica je imala tajni sastojak koji je njenu pitu činio ukusnijom. Mi vam predlažemo da napravite predivnu pitu sa jabukama, a u testo obavezno dodajte orahe koji će dati poseban šmek. Takođe, kada jabuke izrendate začinite ih rumom i cela će kuća mirisati.
- Sastojci:
- 17 kašika brašna
- 13 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 15 kašika mlevenih oraha
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 2 kašike griza
- 450 ml vode
- 3 jabuke
- 1 kašičica ekstrakta ruma
- cimet po želji
- Za dekoraciju:
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, orahe, sodu bikarbonu i griz. Sipajte vodu, promešajte i dodajte cimet. Opet lepo sjedinite. Jabuke oljuštite i izrendajte. Dodajte u njih malo ruma i cimeta, a ako su jabuke malo kisele dodajte i 2 kašike šećera. U kalup sipajte pola smese, pa poravnajte i pecite na 200°C oko 10 minuta. Poređajte jabuke, poravnajte i sipajte drugu polovinu smese. Vratite u rernu i pecite na 200°C još 15-20 minuta. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE