MANASTIRSKA PITA - IDEALNA ZA POST NA VODI: Savršena kombinacija džema, oraha i urmi oduševiće vas na prvi zalogaj

Počeo je Uskršnji post i naš predlog je da probate manastirsku slatku pitu koja je idealna kada se posti na vodi.

Shutterstock

Danas je počeo Uskršnji post koji traje 48 dana, najduži je od sva četiri, a naziva se još Časni post. U nastavku teskta pročitajte naš predlog za ukusnu poslasticu koja je odlična kada se posti na vodi.Ukusna i jednostavna slatka pita sa džemom i orasima dopašće vam se na prvi zalogaj, a priprema se tako što se svi sastojci pomešaju. Odlična je i kao ukusan kolač posle ručka ili kada vam dođu gosti. 

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 100 g šećera
  • 6 kašika džema od kajsija
  • 200 g oraha
  • 200 g urmi
  • 200 g suvog grožđa
  • 1/2 l mlake vode
  • sok i rendana kora pomorandže
  • 500 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • limunova kora
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice cimeta
  • Za ukrašavanje:
  • 3 kašike džema od kajsija
  • 3 kašike mlevenih oraha

Priprema:
Suvo grožđe potopite u toplu vodu i ostavite da stoji nekih 10 minuta. Zatim procedite. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, seckane orahe, urme, proceđeno suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno pomešali sa nekoliko kašika mlake vode. Sjedinite smesu, pa dodajte sok od pomorandže i ostatak vode. Lepo promešajte, pa sipajte u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim izvadite iz rerne i premažite džemom, pa vratite u rernu na još 5-10 minuta. Ispečen kolač pospite mlevenim orasima. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE