KAKO SE PRAVI POSNO MLEKO: Bar 3 puta jeftinije od kupovnog, a priprema je baš laka

Kod kuće napravite ukusno i posno sojino mleko.

Shutterstock

Počeo je Uskršnji post i ako ćete se pridržavati na vreme osmislite vaš nedeljni jelovnik. Ako spadate u one koji ne mogu da zamisle dan bez kafe sa mlekom ili volite domaće slatkiše koji sadrže isto, ne brinite, jer možete lako da napravite i odlično posno sojino mleko.Bar 3 puta je jeftinije nego kupovno, a brzo i lako se pravi. Možete dodavati u sosove, ali i u kolače ili kafu. Uživajte!

  • Sastojci:
  • 100 g nepečene soje u zrnu
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1,5 l vode
  • 2 pamučne pelene ili gaza

Priprema:

U šerpu sipajte soju i prelijte je vodom (1/2 l), pa ostavite preko noći. Ujutru procedite i sameljite u blenderu, a možete da koristite i mašinu za meso ako imate. Vratite soju u šerpu i sipajte vodu (1 l), pa kuvajte dok ne proključa. Zatim je sklonite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi. U drugu šerpu stavite pamučne pelene ili gazu i sipajte smesu sa sojom. Zatvorite pamučne pelene i dobro procedite. U dobijeno sojino mleko sipajte med i vanilin šećer, pa dobro promešajte i sipajte u sterilisanu flašu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE