Štrudla sa makom je starinska poslastica koju su jugoslovenske domaćice često služile posle nedeljenog ručka, a koja se se pravi tako što se umesi testo i što se doda predivan nadev pun maka. Naš predlog je da za Badnje veče umesto štrudle pripremite preukusnu posnu pitu sa makom od gotovih kora. A ako želite da joj poboljšate ukus obavezno u nadev sa makom dodajte i suvo grožđe. Ova pita se kao i baklava kada se ispeče preliva predivnim aromatičnim sirupom koji je čini još sočnijom.
- Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 450 g mlevenog maka
- 150 g suvog grožđa
- malo cimeta ili musakatni oraščić
- 250 g šećera
- 100 g meda
- 50 ml ulja
- 50 ml vode + 200 ml
- sok od jednog limuna
Priprema:
Pomešajte mak, suvo grožđe, cimet, pa dodajte par kašika šećera. Lepo promešajte da se sastojci sjedine. Pomešajte ulje i vodu. U tepsiju stavite koru, pa je premažite dobijenom smesom, a zatim stavite drugu koru i opet je premažite, a nakon toga i treću koru koju ćete premazati. Zatim pospite nadev od maka i nastavite da ređate kore i nadev dok sve ne utrošite. Poslednji sloj treba da budu dve kore koje ste takođe premazali. Isecite je. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U šerpu sipajte preostali šećer i vodu (200 ml), kao i sok od limuna. Kada krene da vri dodajte i med, promešajte i sklonite sa šporeta. Gotovu pitu prelijte sirupom i pokrijte folijom da odstoji. Najbolje je da se pravi dan ranije da upije sirup.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE