SVETOGORSKI KOLAČ SA SUVIM VOĆEM: Mekani biskvit se premazuje džemom, a obično se služi za Badnje veče

Predivan posni kolač sa suvim voćem se lako pravi.

Shutterstock

Svetogorski kolač sa suvim voćem se uglavnom sprema za Badnje veče, a pravi se od testa da džemom u koje se dodaje suvo voće, uglavnom po izboru.Gotov kolač se premazuje džemom, a ako želite još lepši ukus obavezno prelijte i istopljenom posnom čokoladom. Ovaj posni kolač sa suvim voćem će postati vaša omiljena poslastica, a jednostavno se sprema i ne košta puno. 

  • Sastojci:
  • 10 kašika džema
  • 10 kašika šećera
  • 1 kesica cimeta
  • kora od 1 limuna
  • 1 pomorandža
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 šaka seckanih oraha
  • malo suvog grožđa
  • malo suvih kajsija
  • malo suvih banana

Priprema:

U džem (6 kašika) dodajte šećer i dobro umutite, pa sipajte vodu, cimet, rendanu koru limun i sok od jedne pomorandže, orahe, suvo grožđe, seckane suve kajsije, kao i seckane suve banane. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i lepo sjedinite sve sastojke. Sipajte u kalup obložen pek papirom, a najbolje bi bilo da imate kalup za hleb. Poravnajte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Gotov kolač premažite džemom (4 kašike), a ako želite možete da ga prelijete istopljenom posnom čokoladom.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE