Trpeza za Badnje veče mora da bude posna i iz godine u godinu ona je slična. Obično se nalaze iste stvar na meniju, kao što su riba, prebranac, kiseli kupus..., ali i mnoga druga ukusna posna jela. Na isti način se obeležavalo Badnje veče godinama unazad, a postoje neka pravila koja valja ispuniti. Ono što je bitno jeste da broj posnih jela bude neparan, a na prazničnoj trpezi su obavezni hleb/pogača, pržena riba, salata od kiselog kupusa, rezanci sa orasima, med, crno vino, turšija, prebranac.
Mi vam donosimo jelovnik sa najukusnijim receptima za posna jela, ali vi možete da ga prilagođavate po ukusu. Ako ne volite šarana možete da napravite ribu po vašem ukusu, a i rezanca možete da zamenite nekim ukusnim posnim kolačima. Ipak, postoje još neke stvari koje su obavezne na badnjoj trepzi, a to su sveća i tepsija u koju domaćica stavlja 4 crvene jabuke, žito, novac, kukuruz, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući. Pored toga domaćica iznosi na trpezu pripremljena posna jela.
PREBRANAC:
Sastojci:
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 1 konzerva paradajza
- 2 konzerve pasulja
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 konzerve pelata
- 3 kašike vinskog sirćeta
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašičica slatke paprike
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice sušenog timijana
Recept za prebranac:
U tiganju zagrejte malo ulja, pa dodajte sitno seckani crni luk i dobro posolite, a kada on omekša dodajte seckani beli, kao i šećer. Dobro promešajte, pa sipajte sirće. Kuvajte dok ne ispari, a onda začinite slatkom i tucanom paprikom, timijanom i biberom.Dodajte paradajz pire i pelat i sve dobro promešajte. Zatim u šerpu dodajte i oceđeni pasulj i promešajte. Kuvajte nekih 5 minuta, pa prebacite u rernu i pecite na 180°C oko 15 minuta.
PRŽENI ŠARAN
Sastojci:
- 8 tolstolobika
- 4 kašike bršana
- 4 kašike prezli
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 limun
Recept za prženog šarana:
U posudi pomešajte brašno, prezle i beli luk u prahu. Kotlete šarana posolite i pobiberite, pa uvaljajte u dobijenu smesu. Pržite ih u zagrejanom ulju, pa poslužite sa limunom.
SALATA OD KISLEOG KUPUSA
Sastojci:
- 300 g kiselog kupusa
- 1 konzerva graška
- 1 crni luk
- 2 štapa celera
- 2 kašike ulje
Recept za salatu od kiselog kupusa:
Isecite kupus na trakice ili izrendajte. Zatim dodajte grašak, seckani crni luk i celere. Posolite i sipajte ulje. Dobro promešajte. Salata je spremna za serviranje.
REZANCI SA ORASIMA I KARAMELOM
Sastojci:
- 200-300 g rezanaca
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- malo seckanih oraha
- 50 g posne slatke pavlake
Recept za rezanca sa orasima i karamelom:
Skuvajte rezance, pa procedite i ohladite. Pazite da se ne zalepe. Šećer istopite sa slatkom pavlakom i kuvajte dok ne napravite karamel krem. Prelijte rezance, pa pospite mlevenim orasima.
POSNA POGAČA
Sastojci:
- 550 g brašna
- 1 kašika soli
- 200 ml vode
- 100 ml mleka
- 10 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 35 ml ulja
- malo margarina
Recept za posnu pogaču:
U posudu sipajte toplu vodu i mleko, pa izdrobite kvasac, promešajte. Dodajte šećer i brašno, pa sve lepo sjedinite i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U posudu sipajte brašno, so, ulje i aktivirani kvasac i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste nekih 40 minuta. Zatim premesite testo, pa razvucite deblji krug i onda prebacite u nauljenu tepsiju. Pokrijte i ostavite da naraste još 10 minuta. Premažite istopljenim margarinom ili majonezom. Malo pritisnite viljuškom i izbockajte čačkalicom, pa pecite pogaču u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Pročitajte i ovo: Jelovnik za Badnje veče
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)