KOLAČIĆ NEDELJE

Kolačić nedelje: 3 vrste božićnih keksića od jedne smese - obožavaju ih i mladi i stari

Isprobajte recept koji obožavaju i mladi i stari. Napravite 3 vrste božićnih keksića od jedne smese.
Božićni keksići Foto: Shutterstock

Postoje recepti kojima se uvek vraćamo tokom praznika, a upravo je ovaj jedan od onih koji štede vreme, a daju raskošan rezultat. Jedna bogata, puterasta smesa pretvara se u čak tri različite vrste božićnih keksića - klasične lincere punjene džemom, mirisne medene kolačiće sa kakaom i cimetom i dekorativne lizalica kekse koji izgledaju kao da im je mesto u izlogu poslastičarnice.

Ovo je idealan izbor za sve koji žele raznovrsnu prazničnu trpezu bez previše komplikacija. Uz minimalne dodatke i malo kreativnosti, dobijate kolače koje će sve generacije obožavati ne samo zbog ukusa, već i  izgleda. Savršeni su kao poklon kada odlazite u goste za praznike.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: božićni kolači

Porcije/količina: oko 60–70 keksića

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme hlađenja/pečenja: 30 minuta + 10–12 minuta po turi

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 30 minuta

Težina: lako

Sastojci:

Osnovna smesa za puter keksiće

  • 450 g putera, omekšalog
  • 260 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 žumanca
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 550 g glatkog pšeničnog brašna

Priprema:

1. korak: Mešenje testa

U posudi miksera umutite puter, šećer i so dok ne postanu svetli i penasti (3–4 minuta). Dodajte žumanca jedno po jedno, zatim vanilu, i mutite dok se sve lepo ne poveže. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte brašno, dok ne dobijete glatko, mekano testo.

2. korak: Deljenje testa

Testo kratko premestite rukama na radnoj površini, samo da se brašno ravnomerno poveže. Podelite smesu na tri jednaka dela - svaki deo koristi se za jednu vrstu keksića.

1. Linceri sa džemom

Dodatni sastojci:

  • 1/3 osnovne smese
  • 150-200 g džema (kajsija, šljiva)
  • 3-4 kašike prah šećera za posipanje

Priprema:

1. korak: Oblikovanje

Testo razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu oko 4 mm. Kalupom vadite krugove ili zvezdice, a na polovini keksića napravite rupicu u sredini.

2. korak: Pečenje

Pecite na 180 stepeni 10–12 minuta, dok ivice blago ne porumene. Ohlađene keksiće premažite džemom, poklopite „šupljim“ delom i pospite prah šećerom.

Linceri sa džemom Foto: Shutterstock

2. Medeni kolačići sa kakaom i cimetom

Dodatni sastojci:

  • 1/3 osnovne smese
  • 2 kašike kakaa u prahu
  • 1 kašičica cimeta
  • 6–8 kašika meda ili gušćeg džema

Priprema:

1. korak: Mešenje i oblikovanje

U testo umesite kakao i cimet dok se ravnomerno ne rasporede. Oblikujte male kuglice, poređajte ih na pleh i prstom napravite udubljenje u sredini. U svako udubljenje stavite malo meda ili džema.

2. korak: Pečenje

Pecite na 180 stepeni 10–11 minuta. Kolačići treba da ostanu pomalo mekani.

Medeni kolačići sa kakaom i cimetom Foto: Shutterstock

3. Lizalica keks

Dodatni sastojci:

  • Preostala 1/3 osnovne smese
  • 1/2 kašičice ekstrakta jagode
  • (po potrebi) crvena prehrambena boja

Priprema:

1. korak: Mešenje i oblikovanje

Testo podelite na dva jednaka dela. U jedan deo umešajte ekstrakt jagode (i malo boje, ako želite jaču nijansu). Od oba testa oblikujte tanke valjke iste dužine, uvijte ih jedan oko drugog, pa secite na štanglice. Svaku štanglicu savijte u oblik kukaste lizalice. Ako se previše lepe, dodajte i malo brašna.

2. korak: Pečenje

Pecite na 180 stepeni 10 minuta, da ostanu svetli.

Lizalica keks Foto: Shutterstock

 Ako vam treba još inspiracije isprobajte i recept za kolačiće prošle nedelje, raspukance ili raspucance.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.