Postoje recepti kojima se uvek vraćamo tokom praznika, a upravo je ovaj jedan od onih koji štede vreme, a daju raskošan rezultat. Jedna bogata, puterasta smesa pretvara se u čak tri različite vrste božićnih keksića - klasične lincere punjene džemom, mirisne medene kolačiće sa kakaom i cimetom i dekorativne lizalica kekse koji izgledaju kao da im je mesto u izlogu poslastičarnice.
Ovo je idealan izbor za sve koji žele raznovrsnu prazničnu trpezu bez previše komplikacija. Uz minimalne dodatke i malo kreativnosti, dobijate kolače koje će sve generacije obožavati ne samo zbog ukusa, već i izgleda. Savršeni su kao poklon kada odlazite u goste za praznike.
Osnovne informacije
Kuhinja: internacionalna
Tip jela: božićni kolači
Porcije/količina: oko 60–70 keksića
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme hlađenja/pečenja: 30 minuta + 10–12 minuta po turi
Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 30 minuta
Težina: lako
Sastojci:
Osnovna smesa za puter keksiće
- 450 g putera, omekšalog
- 260 g šećera
- 1 kašičica soli
- 3 žumanca
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 550 g glatkog pšeničnog brašna
Priprema:
1. korak: Mešenje testa
U posudi miksera umutite puter, šećer i so dok ne postanu svetli i penasti (3–4 minuta). Dodajte žumanca jedno po jedno, zatim vanilu, i mutite dok se sve lepo ne poveže. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte brašno, dok ne dobijete glatko, mekano testo.
2. korak: Deljenje testa
Testo kratko premestite rukama na radnoj površini, samo da se brašno ravnomerno poveže. Podelite smesu na tri jednaka dela - svaki deo koristi se za jednu vrstu keksića.
1. Linceri sa džemom
Dodatni sastojci:
- 1/3 osnovne smese
- 150-200 g džema (kajsija, šljiva)
- 3-4 kašike prah šećera za posipanje
Priprema:
1. korak: Oblikovanje
Testo razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu oko 4 mm. Kalupom vadite krugove ili zvezdice, a na polovini keksića napravite rupicu u sredini.
2. korak: Pečenje
Pecite na 180 stepeni 10–12 minuta, dok ivice blago ne porumene. Ohlađene keksiće premažite džemom, poklopite „šupljim“ delom i pospite prah šećerom.
2. Medeni kolačići sa kakaom i cimetom
Dodatni sastojci:
- 1/3 osnovne smese
- 2 kašike kakaa u prahu
- 1 kašičica cimeta
- 6–8 kašika meda ili gušćeg džema
Priprema:
1. korak: Mešenje i oblikovanje
U testo umesite kakao i cimet dok se ravnomerno ne rasporede. Oblikujte male kuglice, poređajte ih na pleh i prstom napravite udubljenje u sredini. U svako udubljenje stavite malo meda ili džema.
2. korak: Pečenje
Pecite na 180 stepeni 10–11 minuta. Kolačići treba da ostanu pomalo mekani.
3. Lizalica keks
Dodatni sastojci:
- Preostala 1/3 osnovne smese
- 1/2 kašičice ekstrakta jagode
- (po potrebi) crvena prehrambena boja
Priprema:
1. korak: Mešenje i oblikovanje
Testo podelite na dva jednaka dela. U jedan deo umešajte ekstrakt jagode (i malo boje, ako želite jaču nijansu). Od oba testa oblikujte tanke valjke iste dužine, uvijte ih jedan oko drugog, pa secite na štanglice. Svaku štanglicu savijte u oblik kukaste lizalice. Ako se previše lepe, dodajte i malo brašna.
2. korak: Pečenje
Pecite na 180 stepeni 10 minuta, da ostanu svetli.
Ako vam treba još inspiracije isprobajte i recept za kolačiće prošle nedelje, raspukance ili raspucance.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.