ZAMENITE PEČENJE ODLIČNIM SVINJSKIM MESOM: Hrskava kožica pomoću jednog trika - super za Novu godinu (VIDEO)

Lako napravite najbolje svinjsko meso kod kuće.

Printscreen/YT/Kitchen Sanctuary

Za Novu godinu na trpezi je obavezno pečenje i ruska salata, ali umesto toga možete da poslužite sočno svinjsko meso i neku drugu svečanu salatu koja dostojno menja kraljicu praznične trpeze. Meso se ne priprema teško, a najbolje od svega je što i ne košta puno. Servirajte sa pečenim krompiromkakav niste pravili do sada. 

  • Sastojci:
  • 2,2 kg-2,5 kg svinjskog mesa po želji 
  • 1 kašika morske soli
  • 2 čena belog luka 
  • 1 kašičica svežih listova timijana
  • 1 kašika svežeg peršuna 
  • 1/4 kašičice bibera
  • Za sos:
  • 4 jabuke 
  • sok od 1/2 limuna
  • 3 pileće kocke za supu 
  • 720 ml toplog bujona od povrća
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/4 kašičice umaka po želji
  • 2 kašike kukuruznog brašna/kukuruznog skroba
  • 5 kašika hladne vode

Priprema: 
Meso isecite na romboide ili u obliku dijamanta (masniji deo mesa). Pomešajte beli luk, biber, seckani timijan i peršun, pa premažite meso. Bogato utrljajte so. Kuhinjskim koncem zavežite na par mesta, a onda u pleh stavite rešetku i meso stavite preko rešetke. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 2,5 sata. Izvadite meso iz rerne posle 2,5 sata i pojačajte temperaturu na 220°C. Sipajte sok od mesa u šerpu, pa na pleh vratite rešetku i meso i  vratite u rernu na još 20-25 minuta. To će učiniti kožicu hrskavom, ali vodite računa da ne izgori. U šerpu sa masnoćom dodajte izmrvljene kocke supe, kao i bujon. Posolite i pobiberite i ostavite da proključa. Pomešajte brašno/skrob sa vodom i sipajte u sos. Mešajte i kuvajte još nekih 5 minuta. Izvadite meso i ostavite da odmori nekih 10 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE