Nova godina je iza ćoška i krajnje je vreme da osmislite šta će se naći na vašoj svečanoj trpezi. Postoje neka jela bez kojih Srbi ne mogu da zamisle slavlja, kao što su ruska, sarma ili podvarak, a mi vam predlažemo da ove godine za najluđu noć osmislite malo drugačiji meni.Napravite ukusna i većinom jednostavna jela koja će se svima svideti, a i lepo izgledaju, pa će ukrasiti svaku trpezu. U nastavku teksta pročitajte naše predloge za predjelo, glavno jelo i kolače.
PREDJELO
PUNJENI ŽU-ŽU
- Sastojci:
- 900 g lisnatog testa
- 400 g krem sira
- 300 g šunke
- 300 g kiselih krastavaca
- 1 jaje
Priprema:
Lisnato testo isecite na 2 dela i baš tanko isecite. U posudi pomešajte rendanu šunku i krastavac, pa dodajte krem sir. Sve lepo promešajte. Pleh obložite pek papirom, pa stavite preko jednu polovinu lisnatog testa. Premažite dobijenim filom, pa preklopite drugom polovinom lisnatog testa. Isecite sitne kokcie, pa premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
KUGLICE OD SIRA SA SLANINOM
- Sastojci:
- 300 g krem sira
- 250 g feta sira
- slanina
- duvan čvarci
- grisine
Priprema:
Izdrobite fetu, pa dodajte krem sir i sjedinite. Ostavite kratko u frižideru, a za to vreme slaninu sitno iseckajte i propržite da bude hrskava. Uvaljajte kuglice u slaninu i čvarke, pa umetnite grisine u njih.
SVEČANA PITA SA PEČURKAMA
- Sastojci:
- 300 g brašna
- 150 g putera
- 1 jaje
- 40 ml vode
- 2 crna luka
- 300 g pilećeg filea
- 300 g pečuraka
- 200 g tvrdog sira
- 300 ml pavlake za kuvanje
- 1/2 kašičice bosiljka
- 6-8 čeri paradajza
Priprema:
Meso obarite i isecite na kockice. Margarin držite u zamrzivaču, pa kada se zaledi, uvaljajte u brašno i izrendajte. Dodajte jaje, vodu i posolite. Umesite mekano testo. Luk isecite na rebarca, pa propržite i izvadite iz tiganja. Zatim u istom tiganju propržite i krupnije iseckane prečurke (4 ispržite cele). Posudu obložite pek papirom, pa stavite testo. Rasporedite ga i po ivicama, pa viljuškom pritisnite ivice. Pomešajte meso, sa proceđenim lukom i rendanim sirom (malo ostavite sa strane). Preko testa sipajte fil sa mesom i sirom, a preko pečurke. Cele pečurke ostavite za dekoraciju. Zatim pospite sir koji ste odvojili. U pavlaku za kuvanje stavite bosiljak i promešajte, pa prelijte pitu. Dekorišite sa celim pečurkama i čeri paradajzom koji ste isekli na polutke. Pokrijte folijom, napravite malu rupu i pecite na 180°C oko 45 minuta.
NOVOGODIŠNJA PILEĆA SALATA
- Sastojci:
- 300 g pilećeg filea
- 5 kuvanih krompira
- 4 jajeta
- 3 svežeg krastavca
- 50 g oraha
- majonez
- grašak
- nar
- sir
Priprema:
Krompir i jaja izrendajte. Meso iscepkajte na tanke trake, a krastavac isecite na tanke trake. Veliki pleh obložite providnom folijom i stavite krompir. Lepo utapkajte, pa premažite majonezom. Preko stavite piletinu, zatim majonez, krastavac, majonez, pa kuvana jaja, majonez i pobacajte orahe preko. Izvadite sa sve folijom i urolajte. Stavite u frižider na sat vremena. Premažite majonezom, pa stavite 3 trake sa razmakom. Na ivicu svake trake poređajte nar, pa ih skinite. Dekorišite praznine graškom i sirom. Jedan red grašak jedan red sir.
GLAVNO JELO
PEČENJE
- Sastojci:
- 5 kg svinjskog buta
- 300 g soli
- 1 glavica belog luka
- 100 g ruzmarina
- 1 l vode
Priprema:
Meso lepo operite i dobro utraljajte so i skinite kožicu sa nogice. Ostavite tako da stoji nekih 2 sata. Celu glavicu belog luka samo prepolovite, a zatim stavite u pleh, sipajte vodu i dodajte ruzmarin. Stavite u pleh neku rešetku, kako bi meso bilo malo odignuto. Preko rešetke stavite meso, na nekoliko mesta nožem rasecite i stavite da se peče na 180°C. Pecite sat vremena, pa izvadite i premažite sa masnoćom od mesa. Vratite na još sat vremena, pa opet izvadite, premažite, zasecite na još par mesta, okrenite i premažite. Vratite u rernu na još 30 minuta. Opet izvadite, okrenite, premažite i vratite na još 30 minuta.
PEČENJE OD BELOG MESA
- Sastojci:
- mladi luk
- 600 g mlevenog pilećeg mesa
- 250 g sira
- 2 jajeta
- 3 kašike prezli
- 2 kašike parmezana
- začinska paprika, so, biber
Priprema:
U mleveno meso dodajte seckani mladi luk, jaja, sir, prezle, so i parmezan i sve dobro sjedinite. Zatim na pek papir stavite meso i napravite oblik hleba. Premažite sa maslinovim ulje, lepo nauljite. Pomešajte biber i začinsku papriku i pospite po mesu. Dobro zatvorite pek papir i stavite u tepsiju koju ste obložili alu folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 40 minuta.
PEČENI KROMPIR
- Sastojci:
- krompir
- svež ruzmarin
- maslinovo ulje
- beli luk
- sirće
Priprema:
Stavite ceo krompir koji ste oljuštili u ključalu vodu i ostavite 10 minuta. Procedite ga, pa malo protresite cediljku. Pleh nauljite maslinovim uljem ili premažite puterom. Maslinovo ulje će pomoći da korica bude zlatna i hraskava, a puter će je učiniti nešto debljom i slađom, ali jednako hrskavom. Kada nauljite pleh sipajte krompir i dobro začinite. Pecite na 190°C oko pola sata. Izvadite iz rerne stavite začine i beli luk, pa vratite da se peče još nekih 25-30 minuta.
ŠARENO POVRĆE
- Sastojci:
- 4 krompira
- 3 šargarepe
- 1 ljubičasti luk
- 1 paprika
- 1 tikvica
- 5 paradajza
- 3 kašike ulja
Priprema:
Krompir, šargarepu, luk, papriku i tikvicu isecite, pa stavite u posudu. Zatim ulje posolite, pobiberite i sipajte beli luk u prahu. Prelijte povrće i dobro promešajte. Rasporedite po plehu koji ste obložili pek papirom. Pecite na 225°C oko 20 minuta, pa dodajte iseckani paradajz i pecite još 5 minuta.
ŠOPSKA SALATA
- Sastojci:
- krastavac
- paradajz
- paprika
- staroplaninski sir (može po želji)
- crni luk
Priprema:
Isekcajte povrće na kockice, pomešajte, pa posolite i prelijte ulje. Pospite rendanim belim sirom, a ako želite možete i malo sirćeta da sipate.
BELOLUČANE PAPRIKE
- Sastojci:
- 10 crvenih mesnatih paprika
- 3 čena belog luka
- so, peršun
- ulje
- sirće po ukusu
Priprema:
Paprike oprati i ispeći ili koristiti već pečene paprike iz zamrzivača. Ako ih pečete, ostavite malo da odstoje pa oljuštite. stavite u činiju, posolite po ukusu, prelijte sirćetom i uljem i dodajte seckan beli luk i peršun. Ostaviti ih damalo odstoje pre služenja.
DESERTI
ČOKOLADNI SPARTAK
- Sastojci:
- Za koru:
- 350 g brašna
- 150 g šećera
- 30 g kakaoa
- 2 jajeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za peciva
- 70 g meda
- 100 g putera
- Za fil:
- 600 ml mleka
- 130 g šećera
- 200 g putera
- 2 jajeta
- 10 g vanilin šećera
- 30 g skroba
- 100 g mlevenih oraha
- Za glazuru:
- 50 g maslaca
- 100 g šećera
- 50 ml mleka
- 30 g kakaoa
Priprema:
Brašno, kakao i prašak za pecivo pomešajte. Puter, med i šećer istopite na pari, pa dodajte jaja i umutite. Zatim sipajte i sodu, pa promešajte i sklonite sa vatre. Dodajte u brašno. Lepo sjedinite varjačom i stavite u frižider na 20 minuta. Podelite na 7 delova i svaki razvucite u tanak pravougaonik i izbockajte viljuškom. Pecite u plehu obloženom pek papirom na 170°C oko 7 minuta. Mleko i skrob pomešajte, pa stavite da se kuva. Šećer, vanilin šećer i jaja umutite, pa dodajte u provrelo mleko. Mešajte dok se ne zgusne, pa ohladite u frižideru. Umutite fil, pa dodajte umućeni puter i sjedinite mikserom. Ređajte koru, tanak sloja fila, malo mlevenih oraha i tako dok ne utrošite sastojke. Pomešajte šećer, mleko i kakao i kuvajte, uz mešanje, dok se sve ne sjedini. U vrelu galzuru dodajte puter i mešajte dok se ne otopi. Prelijte preko kolača.
INDIJANERI
- Sastojci:
- Za mini biskvit:
- 75 g putera, hladnog
- 30 g šećera u prahu
- 1/4 kašičice soli
- 100 g brašna
- 2 kašike mleka, hladnog
- Za fil:
- 3 belanca
- 175 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Za glazuru:
- 250 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
U blenderu sjedinite puter, šećer u prahu i brašno. Kada dobijete mrvičastu smesu dodajte mleko i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo i čašom ili napravite krugove prečnika 5 cm. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 12-14 minuta. Ostavite da se potpuno da se ohlade. Pomešajte belanca i šećer i kuvajte kratko na pari samo da se šećer malo istopi. Sklonite, pa umutite u čvrst šne. Sipajte u šprica za kolače i sipajte preko mini biskvita. Sipajte u visinu. Zamrsnite na minimim 2 sata. Otopite čokoladu sa uljem, ako je potrebno dodajte još malo ulja. Bitno je da bude glatka smesa. Poređajte kolače na rešetku i prelijte otopljenom čokoladom. A možete i da umočite kolač i čokoladu. Ostavite u frižideru da se stegne.
SNEŽNA BELA TORTA
- Sastojci:
- 6 jaja
- 190 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 200 ml mleka
- 20 g brašna
- prstohvat soli
- 40 g šećera u prahu
- sok od 1/2 limuna
- 80 g brašna
- 100 g putera, sobne temperature
- 80 g rendane bele čokolade
- rendani kokos
Priprema:
Odvojite belanca i žumanca. Umutite žumanca sa šećerom (150 g) i vanilin šećerom. Sipajte mleko i brašno i dobro sjedinite. Kuvajte na umerenoj temperatu, uz konstantno mešanje, dok se ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi. Belanca umutite sa prstohvatom soli i limunovim sokom. Postepeno dodajte šećer (40 g) i šećer u prahu. Umutite u čvrst šne. Dodajte brašno (80 g). Kalup malo nauljite i stavite pek papir. Obložite papirom i ivice, pa sipajte smesu. Drvenim štapićem za ražnjić malo promešajte da se smesa izjedanači. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 35-40 minuta. Isecite vrh da je malo poravnate, pa presecite koru na pola. Puter umutite, pa dodajte u fil i dobro sjedinite mikserom. Sipajte u špric za kolače. Kružnim pokretima rasporedite fil po kori. Stavite drugu koru preko, pa je premažite ostatkom fila. Premažite i ivice torte. Vrh torte ukrasite rendanom belom čokoladom, a ivice obložite kokosom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE