Ruska salata spada u klasike koji se pripremaju za svaki svečani ručak ili događaj. Bez nje ne može da se zamisli nijedan praznik ni slava. Originalnu verziju salate izmislio je 1860-ih kuvar belgijskog porekla, Lusijen Olivije, kuvar Ermitaža, jednog od najslavnijih moskovskih restorana. Olivijeva salata brzo je postala izuzetno popularna kod redovnih Ermitažovih mušterija i postala je najpoznatije jelo restorana. Današnja popularna verzija ruske salate sadrži kuvani krompir, kiseli krastavac, grašak, jaja, šargarepu i kuvanu piletinu, pa sve to začinjeno majonezom.

  • Sastojci:
  • 200 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 200 g graška (može i zamrznut)
  • 200 g kiselih krastavčića
  • 200 g šunke 
  • 300 g majoneza 
  • 100 g pavlake
  • 2 kuvana jajeta
  • so, biber

Priprema:

Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati dok ne omekša. Skuvati grašak dok ne postane mek. Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, pavlaku i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE