ZLATIBORSKA SLANA TORTA: Kajmak, pečenica i čvarci - bogati ukusi srpske tradicije u autentičnom predjelu

Zlatiborska slana torta će oduševiti sve generacije.

Zorica Sekulić

Slana torta može da se služi kao predjelo, ali i kao odlična zamena za jak, zasitan i ukusan obrok. Ako volite ovakav tip jela, naš predlog je da napravite pravu zlatiborsku slanu tortu sa čvarcima, a možete da dodate i ajvar, pečene paprike ili proprženu slaninu. Uživajte u svakom zalogaju, a obavezno poslužite na novogodišnjoj trpezi. 

  • Sastojci: 
  • 1 kg lisnatog testa
  • kajmak
  • feta sir 
  • pečenica 
  • čvarci 
  • tvrdi sir  
  • Za dekoraciju:
  • suhomesnato
  • tvrdi sir 
  • kuvana jaja 
  • čvarci 
  • paprika 

Priprema:
Lisnato testo odmrznite i malo razucite oklagijom. Izrežite 4 kora ili u obliku kruga ili kvadrata. Na pleh obložen pek papriom stavite kore, izbockajte ih viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Neka se kore ohlade. U činiji izdrobite fetu i pomešajte sa kajmakom. Začinite po želji. Tvrdi sir izrendajte. Prvu koru premažite smesom od sira i kajmaka, pa poređajte pečenicu, stavite drugu koru, pa premažite sirom, a onda stavite pečenicu i rendani tvrdi sir. Stavite treću koru, premažite smesom od sira i kajmaka, pa pospite duvan ili običnim čvarcima. Stavite četvrtu koru, pa je pokrijte providnom folikom i stavite nešto teško preko. Ostavite u frižideru 12 sati. Zatim celu tortu premažite smesom od feta sira i kajmaka, pa je ukrasite kao na slici. Ako želite možete da dodate i pečenu papriku, prženu slaninu ili ajvar u slanu tortu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE