Za Novu godinu ili za Božić se svaka domaćica trudi da napravi što lepša i ukusnija jela. Predjela, među koja spadaju i salate najviše oduševljavaju ukućane i goste, pa se njima posvećuje najviše pažnje. Dok pripremate novogodišnje salate možete da budete jako kreativni, a naš današnji predlog je da napravite salatu u obliku ukrasa za jelku. Ova novogodišnja salata lepo izgleda, a kombinacija sastojaka je nepogrešiva.
Sastojci:
- 1 pileći file
- 2 šargarepe
- 3 jajeta
- 100 g suvih šljiva
- 100 g sira
- 2 male cvekle
- majonez
- Za dekoraciju:
- crni luk
- svež vlašac ili zeleni deo mladog luka
Recept za novogodišnju salatu sa piletinom i cvekom:
Suve šljive prelijte vrelom vodom i ostavite 10 minuta. Belo meso, šargarepu i jaja skuvajte. Kada se belo meso ohladi iseckajte ga na sitne kockice ili izrendajte. Uzmite neku ukrasnu tacnu ili tanjir i premažite majonezom u obliku kruga. Preko poređajte belo meso, pa opet sipajte majonez. Izrendajte žumanca preko i poređajte iseckane suve šljive, koje ste prethodno procedili. Premažite majonezom, pa izrendajte šargarepu i opet premažite majonezom. Izrendajte sir i lepo celu poluloptu od salate premažite majonezom. Cveklu skuvajte, pa izrendajte, kao i belnaca. Čačkalicom po polulopti iscrtajte linije iste debljine i svaku drugu pospite cveklom, a preostale belancetom. Od crnog luka i mladog napravite deo za kačenje ukrasa i novogodišnja salata sa piletinom je spremna.
Pročitajte i ovo: Posna novogodišnja salata
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)