U toku je Božićni post, pa svi praznici i slave do 07. janurara po pravilu treba da budu posni. Inspiracije za ukusna jela nikad dosta, a naš današnji predlog je posna novogodišnja salata. Pravi se od raznovrsnog povrća i ribe, ne zahteva puno vremena, a ni skupe sastojke. Možete je praviti i u mrsnoj varijanti, ako se ne pridržavate posta, a u tom slučaju dodajte jaja i ukrasite je žumancima umesto krompirom. Novogodišnja salata je definitno ukras svečanog stola, a možete da je pravite i u obliku pingvina.
Sastojci:
- 300 g fileta ribe po želji
- 2-3 krompira
- 2 šargarepe
- 1 crni luk
- 3 cvekle
- posni majonez
- 1 kesica biljnog želatina
- 100 ml vode
Recept za posnu novogodišnju salatu sa povrćem i ribom:
Filete ribe propržite ili skuvajte. Takođe, skuvajte krompir u ljusci, šaragarepu i cveklu. Kada se povrće ohladi, oljuštite i izrendajte. Dok se povrće kuva, crni luk iseckajte i stavite u posudu, pa prelijte vodom, sipajte kašiku sirćeta, kašičicu šećera i soli i promešajte. Ostavite da se luk marinira nekih 15 minuta. Želatin rastvorite u vodi i ostavite da nabubri. Na tacnu stavite obruč i premažite majonezom. Poređajte rendani krompir i lepo utisnite, a zatim posolite i pobiberite, pa ponovo premažite majonezom. Zatim poređajte seckane filete ribe i marinirani crni luk koji ste procedili, pa opet premažite majonezom. Zatim ide sloj rendane šargarepe, pa opet majonez. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider da se malo stegne. Cveklu izblendirajte, pa dodajte kašiku majoneza, kao i želatin koji ste rastvorili na pari. Sve lepo promešajte i sipajte preko salate, pa poravnajte. Ponovo pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 4-5 sati. Krompir izrendajte na sitno rende, pa ga propržite, a onda ivicu novogodišnje salate premažite majonezom i "zalepite" prženi krompir.
Pročitajte i ovo: Salata novogodišnji venac
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem