U toku je Božićni post, pa svi praznici i slave do 07. janurara po pravilu treba da budu posni. Inspiracije za ukusna jela nikad dosta, a naš današnji predlog je posna novogodišnja salata. Pravi se od raznovrsnog povrća i ribe, ne zahteva puno vremena, a ni skupe sastojke. Možete je praviti i u mrsnoj varijanti, ako se ne pridržavate posta, a u tom slučaju dodajte jaja i ukrasite je žumancima umesto krompirom. Novogodišnja salata je definitno ukras svečanog stola, a možete da je pravite i u obliku pingvina.

Sastojci:

  • 300 g fileta ribe po želji 
  • 2-3 krompira 
  • 2 šargarepe
  • 1 crni luk 
  • 3 cvekle 
  • posni majonez 
  • 1 kesica biljnog želatina 
  • 100 ml vode

Recept za posnu novogodišnju salatu sa povrćem i ribom: 

Filete ribe propržite ili skuvajte. Takođe, skuvajte krompir u ljusci, šaragarepu i cveklu. Kada se povrće ohladi, oljuštite i izrendajte. Dok se povrće kuva, crni luk iseckajte i stavite u posudu, pa prelijte vodom, sipajte kašiku sirćeta, kašičicu šećera i soli i promešajte. Ostavite da se luk marinira nekih 15 minuta. Želatin rastvorite u vodi i ostavite da nabubri. Na tacnu stavite obruč i premažite majonezom. Poređajte rendani krompir i lepo utisnite, a zatim posolite i pobiberite, pa ponovo premažite majonezom. Zatim poređajte seckane filete ribe i marinirani crni luk koji ste procedili, pa opet premažite majonezom. Zatim ide sloj rendane šargarepe, pa opet majonez. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider da se malo stegne. Cveklu izblendirajte, pa dodajte kašiku majoneza, kao i želatin koji ste rastvorili na pari. Sve lepo promešajte i sipajte preko salate, pa poravnajte. Ponovo pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 4-5 sati. Krompir izrendajte na sitno rende, pa ga propržite, a onda ivicu novogodišnje salate premažite majonezom i "zalepite" prženi krompir. 

Pročitajte i ovo: Salata novogodišnji venac

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow salata od mariniranih tikvica

StvarUkusa/S.B.