Praznici i slave ne mogu da se zamisle bez ruske salate, a ako ove godine želite da ulepšate svečani sto, mi vam predlažemo ovaj recept. U pitanju je svečana salata koja se pravi sa palačinkama i ruskom. Ovaj fantastičan spoj čini salatu prosto neodoljivom, a osim savršenog ukus, ona i prelopo izgleda. Nijedan gost neće odbiti da proba, a ako vam treba posna varijanta i nju možete lako da napravite. Posne palačinke su jednako ukusne kao i mrsne, ali i posna ruska salata je fantastična. Uživajte!
Sastojci:
- Za salatu:
- 3 krompira
- 1 šargarepa
- 200 g dimljene šunke
- 1 tegla mariniranih pečurki
- 1 crni luk
- 300 g majoneza
- Za marinadu crnog luka:
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike sirćeta
- 150 ml vrele vode
- Za palačinke:
- 300 ml mleka
- 1 jaje
- 100-150 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1-2 kašike ulja
- Za dekoraciju:
- mirođija
- 1 jaje
- 1 čeri paradajz
- malo majoneza
Recept za svečanu "panj" salatu sa palačinkama i ruskom:
Isecite crni luk, pa dodajte so, šećer, sirće i prelijte vrelom vodom. Promešajte i ostavite da se marinira 10-15 minuta. Krompir skuvajte u ljusci, pa procedite i kada se ohladi isecite na kockice. Šargarepu takođe skuvajte i iseckajte na kockice, a onda iseckajte i dimljenu šunku na kockice. Takođe, jaja skuvajte i isecite na kockice. Marinirane pečurke iseckajte (par komada ostavite sa strane za ukrašavanje salate). U posudi pomešajte krompir, šargarepu, pečurke, proceđeni crni luk, šunku, jaja i dodajte majonez. Posolite i pobiberite, pa sve dobro promšejate. Od salate odvojite 5 kašika u drugu posudu (trebaće vam za ukrašvanje). Umutite jaja koja ste pososlili, pa sipajte mleko i ulje. Sjedinite mikserom i dodajte brašno. Opet umutite i ispržite palačinke. Na tacnu stavite obruč i lepo utisnite rusku salatu. Odvojite dve palačinke, stavite jednu preko druge i isecite trake. Urolajte traku (od 2 palačinke), pa preko nje rolajte preoslate dok ne formirate spiralu. Premazujte majonezom kako se ne bi odvajale. Stavite spiralu na vrh salate. Treću palačinku preklopite i isecite nejednake delove (treba da dobijete pravougaonik). Premažite ivice salate majonezom i zalepi pravougaonik od palačinki. Ako je potrebno na isti način isecite još jednu palačinku. Salatu koju ste odvojili u drugu posudu sada sipajte na tacnu oko palačinki (sa razmakom). Četvrtu palačinku isecite na trouglove, pa preklopite salatu koju ste stavili na tacnu. Zasecite palačinke na par mesta i ukrasite mariniranim pečurkama koje ste ostavili sa strane. Ukrasite mirođijom, a od kuvanih jaja i paradajza napravite pečurke i poređajte na tacnu gde je salata.
Pročitajte i ovo: Svečana salata "Beli princ"
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom