Poznati po dobrom zalogaju i gurmanskim specijalitetima, Srbi slave krsne slave uz obilje hrane koja je sinonim dobrog gostoprimstva i ljubavi.

Hrana koja se nalazi na svečanoj trpezi neizostavni je deo tradicije i hrišćanski običaj koji datira još iz paganskih vremena.

Slavski kolač je hleb koji domaćica umesi, a ukućani uz molitvu prelivaju vinom kao simbolom Isusove krvi, zatim ga presecaju na četiri dela.

Kolač se pravi u obliku okruglog hleba ali izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice.

Pogledajte i Šta su naši preci spremali za slavu: Ovako je nekada izgledala slavska trpeza

Na slavskom kolaču, obično se nalazi otisak pečata, specijalno napravljenog za tu namenu. Četvrtastog je oblika i sadrži natpis na grčkom koji u prevodu znači Isus Hrist pobeđuje.

Ostali ornamenti su po slobodnoj volji na kolaču iscrtani, a nose značenje, u pravoslavnom duhu za zdravlje, sreću i blagostanje i u domenu su maštovitosti domaćice koja ga priprema.

Ovaj hleb je neizostavni deo srpskih religijskih obreda i rituala, te gosti koji dolaze na slavu "dužni" su da se uz kašiku žita i popijen gutljaj crnog vina, posluže i parčetom kolača.

Predjelo ili meze je takođe sastavni deo srpske kulinarske kulture. Podrazumeva bogato postavljen slavski sto na kome se nalaze razna predjela lepo dekorisana.

Sir, kajmak, pršuta, suhomesnati proizvodi, salate, turšija, ajvar, proja, pite, sarme, pečenje, prebranac, riba, naći će se na trpezi svakog domaćina.

Pogledajte i KAD SRBIN SLAVI SLAVU: Šta MORA da obeleži slavsku trpezu

Međutim, spremati mrsnu hranu za slavu je poguban greh ako je vreme posta. Čak i ako slava pada u sredu ili petak, bez obzira da li je vreme posta, valjalo bi spremati posnu hranu.

Neizostavni srpski, slobodno možemo reći, brend - ajvar može se služiti u oba slučaja, a sjajan je i kao predjelo, salata ili dodatak jelima.

Ajvar je ostao jedna neprekinuta tradicija zimskog perioda i spada u kultnu hranu srpske trpeze.

Kako se srpske slave proslavljaju, mahom, u zimskom periodu kada je sezona konzumiranja ajvara, naravno da zauzima sveto mesto na slavskoj trpezi.

Jedinstveni recepti ove ukusne namirnice nadmeću se po ukusu i načinu pripreme. Koliko je truda i ljubavi uneseno u sam ritual pripreme. Istina, za dobar ajvar nije potrebno puno sastojaka, ali zahteva dosta truda i strpljenja.

Osnovne namirnice koje ajvar čine nacionalnim blagom jesu pečena paprika, ulje, sirće i so.

Naravno, svaki pripremljen ajvar ima i svoj lični pečat domaćice, a onaj savršenog ukusa ostaje tajna čuvana vekovima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu