Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.
Starinska pita sa jabukama od jako malo sastojaka i bez jaja. Cela priprema traje oko 20 minuta, plus pečenje, a rezultat je jako fina, sočna i veoma jednostavna poslastica!
Sastojci:
Za testo:
- 2 čaše (od 200 ml) brašna
- 2 čaše griza
- 1 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Fil od jabuka:
- 1,5 kg neočišćenih jabuka
- 1 čaša šećera
- cimet
- 1 kesica vanilin šećera
Još će vam biti potrebno i 150 g margarina.
Priprema:
Uključite rernu na 180 stepeni, a dok se greje, očistite i izrendajte jabuke. Dodajte im šećer, vanilin šećer i cimet, sve promešajte pa ostavite da odstoji dok pripremite suve sastojke.
Pomešajte brašno, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo. Pleh dobro premažite margarinom. Na dno pospite trećinu suvih sastojaka pa preko njih kašikom ređajte pola smese sa jabukama. Smesu od jabuka hvatajte zajedno sa sokom koji su pustile. Ukoliko su jabuke suvlje i nema onog soka, slobodno u tu smesu sipajte malo vode, manje od pola čaše.
Preko toga sipajte opet trećinu suvih sastojaka, ostatak jabuka i preko njih ostatak suvih sastojaka.
Iseckajte margarin na tanke pločice pa poslažite odozgo. Stavite da se peče oko 40 minuta na 180 stepeni. Posle 40 minuta izvadite pa pipnite rukom odozgo - ako je još uvek veoma mekano, vratite u rernu na još 10 minuta. Ukoliko se stvorila hrskava korica, pita je gotova.
Ohladite, isecite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem