Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slave i slavska trpeza

SAVRŠENO SLAVSKO PEČENJE: Kožica se lepi za prste, a unutra sočno i mekano meso

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

SAVRŠENO SLAVSKO PEČENJE: Kožica se lepi za prste, a unutra sočno i mekano meso

Izvor: Foto: Shutterstock

Svi znamo da je na slavi obavezno pečenje. A kako se gosti posle sarmi najviše iščekuju meso, mi sa vama delimo par saveta kako da napravite najsočnije pečenje i oduševite sve goste.

Priprema

Praseće pečenje pripremite na sledeći način: uzmite lep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom. Oštrim nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće da dobijete lepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava.

Pripremljenu prasetinu dobro posolite, utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.

Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250°C da se peče. Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160°C, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati. Povremeno proveravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlite sa još malo vode. Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica.

Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60minuta da se odmori, a zatim ga isecite na parčad.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: erecepti

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti