Sveti Stefan važi za jednu od većih srpskih slava. Pošto pada 09.01. za nju obično šaljivo kažu da je slave škrti ljudi zato što pada posle Božića kada su se ljudi već lepo najeli.
Mi vam predlažemo jelovnik koje će oduševiti svakoga i bez obzira na sitost zbog božićnog slavlja, moraće da isprobaju specijalite i pričaće o hrani danima.
Recept za slavski kolač potražite OVDE.
Predjelo
Kremasta salata koja se lako priprema
Sastojci:
- 250 g kraba štapića ili piletine
- 200 g šunka
- 1 crni luk
- malo sira ili zdneke
- 6 jaja
- 1 slatko-kisela jabuka
- 100 g mlevenih oraha
- 350 g majoneza
- so, biber po želji
Marinada za luk:
- 1 kašičica šećera
- ½ kašičice soli
- 2 kašike vode
- 2 kašike sirćeta
Priprema:
Jaja skuvajte, pa odvojite belanca i žumanca. Belanca izrendajte na krupno, a žumanca usitnite i dodajte malo majoneza. Luk iseckajte, pa preko sipajte šećer, so, vodu i sirće. Luk ostavite u marinadi 15 minuta. Šunku iseckajte na kockice i pomešajte sa majonezom, a takođe i štapiće krabe isecakajte na sitno i pomešajte sa majonezom, a jabuku oljuštite i izrendajte. Sir izrendajte na krupno.
Kada ste sve pripremili krećete sa ređanjem salate. U kalupu prečnika 18 cm prvo stavite sir, pa premažete majonezom. Preko idu žumanca koja ste prethodno pomešali sa majonezom, pa proceđeni luk. Sledeći sloj su kraba štapići (piletina) pomešani sa majonezom. Zatim stavite jabuku i preko nje šunku koja je prethodno pomešana sa majonezom. Preko toga idu mleveni orasi. Na kraju stavite belanca koja ste podelili na dva jednaka dela. U prvi deo stavite majonez. Preko oraha prvo idu belanca sa majonezom i zadnji sloj samo belanca. Ukrasite je ako želite.
2 različita slana rolata od jedne smese
Sastojci:
- 6 belanaca
- malo soli
Za rolat od šargarepe:
- 500 g šargarepe
- komadić putera ili malo ulja
- 3 žumanca
- 2 pune kašike brašna
- malo soli
Za rolat od spanaća
- 200 g spanaća
- 3 žumanca
- 2 pune kašike brašna
- malo soli
Za punjenje:
- 280 g feta sira
- 200 g kisele pavlake
- 6 tanko sečenih parčića šunke
- 1 čen belog luka
Priprema: Za rolat od šargarepe: Očistite šargarepu i narendajte je na sitnije rende, zatim je propržite na zagrejanom puteru uz povremeno mešanje da malo omekša. Odvojite belanca od žumanaca (6 jaja). U belanca dodajte kašičicu soli, pa ih umutite u čvrst šne. Proprženu šargarepu prebacite u posudu, dodajte so, 3 žumanca i 2 pune kašike brašna, pa sve dobro promešajte. Belanca podelite na pola i u jednu polovinu dodajte šargarepu i mešajte. Kada je smesa gotova izručite je na pleh obložen pek paprom i poravnajte. Pecite u već zagrejanoj rerni na 180°C 10 minuta.
Za rolat od spanaća: Obarite spanać. Dodajte so, 2 kašike brašna, 3 žumanca i promešajte. Zatim dodajte preostalu smesu od belanaca. Po istom principu kao i za rolate od šargarepe smesu stavljate u pleh i pečete.
Pečen rolat od šargarepe uvijte zajedno sa pek papirom na kom se pekao i ostavite tako urolano da se ohladi. Isto to uradite i kad se rolat od spanaća ispeče.
Za fil: Pomešajte kiselu pavlaku i fetu. Sa pola fila premažite rolat od šargarepe, pa ga ponovo urolajte i stavite u frižider da se stegne.
U drugu polovinu fila po želji dodajte izgnječen čen belog luka ili prepečen susam. Namažite rolat od spanaća, pa preko fila stavite šunku, pa još malo fila, urolajte i stavite u frižider.
Kad se stegne secite i služite.
Supa ili čorba
Domaća supa sa pilećim krilcima i griz knedlama
Sastojci:
- 600 g pilećih krilaca
- 2 šargarepe
- manji celer
- 1 paškanat
- 1 mala glavica crnog luka
- 5-6 kašika griza
- 1 veće jaje
- malo ulja
- so, biber, peršun list
Priprema:
U šerpi propržite pola narendane šargarepe, pa sipajte vodu, oko 3 l. Dodajte krilca, i ostalo povrće (uključujući šargarepu koju niste iskoristili) i kuvajte oko 50 min.
Pola sata pre nego što se supa skuva, razbijte jaje, odvojite belance, posolite, pa ga dobro umutite viljuškom ili mikserom, pa dodajte žumance i polako promešajte. Zatim dodajte 5-6 kašika griza i polako okrećite špatulom i mešajte. Izravnajte i ostavite bar 30 min. da griz nabubri. Malu kašičicu umočite u supu, pa zahvatite malo griza i spuštajte u supu.
Poklopite i ostaviti 2 minuta da lagano vri. Dodajte peršunov list, so biber. Isključite.
Kafanska teleća čorba
Sastojci:
- 500 g telećeg mesa od buta ili vrata
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun)
- 1 koren celera
- 2 krompira
- 1 dcl ulja
- 2 kašike brašna
- 2 dcl kisele pavlake
- 1 žumance
- so, biber, lorber, malo peršunovog lista
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, pa izdinstajte na ulju. Dodajte meso isečeno na kockice (i kosti, ako ima), nalijte vodom da ogrezne i dinstajte na tihoj vatri oko sat vremena. Dodajte povrće iseckano na kockice, posolite, pobiberite, te nalijte oko 2 l vode.
Napravite i zapršku od dve kašike brašna, pa sve zajedno kuvajte još oko pola sata. Pred serviranje u gotovu čorbu umešajte pavlaku sa umućenim žumancetom i pospite sitno seckanim peršunom.
Po želji, teleća čorba se može zakiseliti sirćetom ili limunovim sokom.
Glavno jelo
Sarma
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- malo pirinča
- 100 g slanine
- 2 kašičice aleve paprike
- so, biber
Priprema:
Sitno iseckajte crni i beli luk i pomešajte sa seckanom slaninom, mlevenim mesom i pirinčem. Začinite i sve dobro promešajte. Listove kiselog kupusa operite vodom, a zatim stavljajte na sredinu lista nadev i savijate od korena prema vrhu. Ostatakom listova kupusa obložite šerpu u kojoj ćete kuvati sarme. Posudu u kojoj ih kuvate nalijte vodom dok ne prekrije sarme. Kuvajte na laganoj vatri najmanje sat vremena.
Mekana i sočna teletina iz rerne
Sastojci:
- 2 kg teletine
- 3 kašike pavlake
- 2 kašike dižon senfa
- so, biber
Priprema:
Pomešajte pavlaku, senf, so i biber. Meso osušite ubrusom. Premažite meso marinadom i stavite u kesu za pečenje. Dobro vežite kesu. Ostavite meso u kesi na sobnoj temperaturi sat vremena. Zatim ga stavite u rernu i pecite na 110°C nekih 5-6 sati. Presecite kesu i meso je spremno.
Desert
Čokoladni kolač sa keksom
Sastojci:
- 400 ml vode (ili mleka)
- 10 g vanilin šećera
- 80 g čokolade
- 120 g margarina (ili maslaca)
- 400 g keksa
Za glazuru:
- 120 g čokolade
- 120 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpicu sipajte vodu i šećer, pa kuvajte dok ne provri. Dodajte margarin i čokoladu, pa kuvajte dok se ne isotope. Za to vreme, u većoj posudi izlomite keks. Prelijte vruć fil preko keksa, pa dobro promešajte. Prespite u kalup i pritiskajte kašikom ili špatulom da se smesa ravnomerno rasporedi. Preko prelijte čokoladnu glazuru, koju pravite tako što u zagrejanu slatku pavlaku dodate čokoladu i mešate dok se ona ne istopi. Kolač ostavite na hladnom, najmanje 3 sata.
Torta sa belom čokoladom i vanila puding filom
Sastojci:
Za koru:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 100 ml ulja
- 80 ml mleka
- 80 g brašna
- 20 g kakao praha
Za fil:
- 800 ml mleka
- 3 pudinga od vanile (ili puding ukusa bele čokolade)
- 100 g šećera
- 200 g bele čokolade
- 200 g putera sobne temperature
Za ganaš:
- 100 g crne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Za koru: Umutite jaja, šećer, vanilin šećer i so. Kada se smesa udvostruči, dodajte mleko i ulje i opet umutite. Brašno i kakao pomešajte, dodajte u smesu i polako umešajte. Smesu sipajte u kalup obložen pek papirom prečnika 20 cm i pecite 20-ak minuta na 180°C. Nakon pečenja ostavite koru da se ohladi u potpunosti.
Za fil: Odvojite od mleka 200 ml i pomešajte sa pudingom. U ostatak mleka dodajte šećer i prokuvajte. U vrelo mleko dodajte puding i uz konstatno mešanje kuvajte još 2-3 minuta dok se ne zgusne. U vreo puding stavite čokoladu, mešajte da se opet sjedini, pa puding prekrijte providnom folijom i stavite sa strane da se u potpunosti ohladi. U zasebnoj posudi penasto umutite puter i spojite sa filom.
Stavite koricu na postolje, oko nje jedan prsten koji je malo veći od same korice (moj je prečnika 22 cm) i raspredite ceo fil po i oko korice. Odložite u frižider na najmanje 4h, skinite prsten i ukrasiti ganaš prelivom.
Za ganaš: Zajedno istopite i sjedinite čokoladu i slatku pavlaku, stavite u vreću za kolače i ukrasite po želji.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem