Za 2 dana je Sveti Jovan, pa vam predlažemo da jelovnik osmislite na vreme. Ako ne znate koju tortu biste da napravite pogledajte šta vam mi predlažemo.
Da li je u pitanju čokolada, orasi, klasične torte - ovo su deserti kojima se svi raduju. Od naših 5 predloga izaberite jednu i nećete progrešiti.
Torta sa orasima
Sastojci:
- 500 ml piva
- 300 g šećera
- 500 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- sok od limuna
- 2 vanilin šećera
Za fil:
- 250 g mlevenih oraha
- 300 g šećera
- oko 40 ml vode
Priprema:
Pomešajte pivo, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Mešajte žicom i kada vidite da se šećer malo otopio postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu podelite na 2 jednaka dela.
Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom i izlijte prvu smesu. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 180°C 25 minuta. Prebacite ispečenu koru na tacnu i prekrijte je krpom da se ne suši. Ispecite i drugu koru na isti način. Drugu koru stavite preko prvo i opet pokrijte krpom dok pravite fil.
Šećer prelijte sa malo vode i ušpinujte. U ušpinovan šećer dodajte mlevene orahe. Dobro sjedinite, ako je smesa gusta dodajte malo ključale vode. Podelite fil na 2 jednaka dela.
Preko prve kore rasporedite polovinu fila i lepo razmažite. Zatim stavite drugu koru i premažite ostatkom fila. Ali sad premažite i sa strane.
Na kraju pospite prepečenim mlevenim orasima.
Čoko-moko torta
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih čoko kora (tamne kore)
- 450 ml čokoladnog mleka
Prvi fil:
- 300 g mlevene plazme
- 700 g kisele pavlake
- 200 g šećera u prahu
Drugi fil:
- 500 g šlag krema
- 550 ml kisele vode
Dekoracija:
- 100 g crne čokolade
Priprema:
Za prvi fil: U posudu sipajte mlevenu plazmu, šećer u prahu i kiselu pavlaku, pa dobro sjedinite.
Za drugi fil: Umutite šlag sa kiselom vodom u čvrstu smesu.
Prvi fil podelite na dva dela, za prvu i drugu koricu, a drugi fil podelite na tri dela za prvu, drugu koricu i treći deo fila za treću koricu odnosno glazuru.
Postavite na poslužavniku prvu koru i izbockajte je čačkalicom, a onda natopite sa 150 ml čokoladnog mleka, nakon toga filujete sa prvim filom, i onda sa drugim. Ponovite isti postupak i sa drugom korom.
Na treću koru stavite samo šlag za glazuru.
Savet:
Preko šlaga možete dekorativno da poprskate crnom otopljenoj na pari čokodaom ili istu da izrendate preko šlaga.
Reform torta
Sastojci:
Za koru:
- 8 belanaca
- 250 g šećera
- 250 g oraha
- 3 kašike brašna
Za fil:
- 8 žumanaca
- 250 g šećera
- 4 štangle čokolade
- 250 g putera
Priprema:
Za koru: Umutite belanca u čvrst šne, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte samlevene orahe i brašno. Dobro promešajte. Sipajte smesu u veći podmazan pleh i pecite na 200°C nekih 15 minuta. Isecite koru na tri jednaka dela (možete svaku koru zasebno peći). Kora ne treba da bude debela.
Za fil: Umutite žumanca, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Otopite čokoladu i dodajte u smesu. Lepo promešajte. Zatim dodajte puter koji ste prethodno dobro umutili i opet promešajte. Dobijenu smesu kuvajte kratko na pari da se malo zgusne.
Svaku koru premazati filom, pa složite jednu na drugu. Fil namažite i preko cele torte. Možete je ukrasiti mlevenim orasima ili proprženim šećer
Španski vetar torta
Sastojci:
Za koru:
- 8 belanaca
- 1/2 kg prah šećera
- sok od 1. limuna
Za fil:
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- 200 ml mleka
Drugi fil:
- 250 g putera
- 250 g prah šećera
- 4 žumanca
- 300 g pečenih, oljuštenih i samlevenih lešnika
Priprema: Za koru: Belanca umutite sa prah šećerom i limunovim sokom. Veći pleh podmažite i sipajte umućenu masu i pecite na 120°C sat i više vremena. Ispečenu koru podelite na 2 dela.
Fil: Žumance, šećer i brašno skuvajte sa mlekom, pa ohladite.
Drugi fil: Puter umutite sa prah šećerom, žumanacima i lešnikom. Ovaj fil pomešajte sa prvim filom.
Stavite prvu koru, pa fil, preko toga umućeni šlag i ponovite postupak sa drugom korom.
Čokoladna torta
Sastojci:
Za koru:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 100 ml ulja
- 80 ml mleka
- 80 g brašna
- 20 g kakao praha
Za fil:
- 800 ml mleka
- 3 pudinga od čokolade
- 100 g šećera
- 100 g čokolade (ja sam koristila noisette, može bilo koja mlečna, ali i crna)
- 150 g nutele, linolade…
- 200 g putera sobne temperature
Za ganaš:
- 100 g crne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema: Za koru: Umutite jaja, šećer, vanilin šećer i so dok se smesa ne udvostruči. Zatim dodajte mleko i ulje, pa opet umutite. Pomešajte brašno i kakao, dodajte u smesu i polako umešajte. Smesu sipajte u kalup obložen pek papirom prečnika 20 cm i pecite 20ak minuta na 180°C. Ohladite koru.
Za fil: Odvojite 200ml mleka i pomešajte sa pudingom. U ostatak mleka dodajte šećer i prokuvajte. U vrelo mleko dodajte puding i uz konstatno mešanje kuvajte još 2-3 minuta dok se ne zgusne. U vreo puding dodajte čokoladu, mešajte da se sjedine, zatim puding prekrijte streč folijom i stavite sa strane da se u potpunosti ohladi. U ohlađen puding umutite nutelu, u zasebnoj posudi penasto umutite puter i spojite oba fila.
Za ređanje: Stavite koricu na postolje, oko nje jedan prsten koji je malo veći od same korice (moj je prečnika 22cm) i rasprediti ceo fil po i oko korice. Odložite u frižider na najmanje 4h, skinite prsten i ukrasite ganaš prelivom.
Za ganaš: Zajedno istopite i sjedinite čokoladu i slatku pavlaku, stavite u vrećicu i ukrasite po želji.
Novi MONDO podkast “Keš ekspert”: Poznata glumica otkriva kako da planirate svoje finansije!
Plazma od Srca sa ukusom oraha: Čuven keks sa posnim sastojcima
Grčki paprikaš sa zelenom boranijom
Pileća salata sa orasima i suvim šljivama
Slavska salata sa piletinom, šampinjonima i šargarepom