Slava ne mora da bude bogata, ako niste u mogućnosti, ali na svakoj trpezi mora da se nađe slavski kolač, žito, vino i sveće. Danas se praznuje Mala Gospojina, a ako i vi slavite, u nastavku teksta pročitajte kako da napravite odličan slavski kolač koji će uspeti i početnicima u kuhinji. Lako umesite testo, a posle samo ostavite da nadođe i ispecite. Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA, a to je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice. 

  • Sastojci:
  • 1/2 kg brašna
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jajeta
  • 100 ml ulja
  • 100 ml vode
  • Za premaz: 
  • 1 žumance

Priprema:

U toploj vodi izdrobite kvasac i dodajte šećer i kašiku brašna, pa dobro promašajte i ostavite 10 minuta da se aktivira. Nakon toga dodajte dodajte ostatak brašna, so, jaja i ulje. Umesite testo, pokrijte i ostavite da naraste nekih pola sata. Oblikujte loptu i stavite testo u šerpu, pa pokrijte i ostavite još da naraste. Premažite umućenim žumancetom, pa pecite na 200°C oko 40 minuta. Pred kraj izvadite,složite ukrasei vratite da se zapeče.

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa