Impresionirajte goste na slavi sjajnim slanim rolatom. Sprema se od lisnatog testa, a puni šunkom i tikvicama. Dodaje se i sir u listićima za još bolji ukus. Služi se uz sos od majoneza, senfa i rena, a toliko je ukusan da će se među prvima nestati sa stola. Slani rolat sa šunkom, sirom i tikvicama poželećete da spremate češće kada jednom probate.
Sastojci:
- 400 g lisnatog testa
- 200 g šunke
- 200 g tikvica
- 100 g sira u listićima
- 1 jaje
- brašno za posipanje
- Za sos:
- 70 g majoneza
- 10 ml sojinog sosa
- 20 g senfa
- 20 g sosa od rena
- 10 ml sirćeta
- 10 g smeđeg šećera
- 7 g soli
- 5 g crnog luka u prahu
- 5 g belog luka u prahu
Recept za slavski rolat sa šunkom i sirom:
Lisnato testo za slanirolat pospite brašnom tako da pokriva celu površinu testa, pa prekrijte papirom za pečenje. Okrenite lisnato testo, tako da vam pek papir za pečenje bude odozdo. Sklonite prozirnu foliju, pa i drugu stranu pospite brašnom. Razvucite i malo istanjite testo oklagijom i presecite ivice. Poređajte šunku, a tikvice isecite na tanke kolutove ili uz pomoć rende ako je imate, pa i tikvice rasporedite preko šunke. Rasporedite i sir u listićima iznad tikvica, pa polako urolajte. Ivicu slanog rolata istanjite rukama, pa je presecite nožem. Potom zasecite ukoso slani rolat celom dužinom. Premažite umućenim jajetom, pa pecite slani rolat na 180°C oko 20 minuta. Počnite sa pravljenjem sosa tako što ćete u činiju ubaciti majonez, sojin sos, senf, sos od rena, sirće, smeđi šećer, so, pa crni i beli luk u prahu. Sve sastojke pomešajte, pa slani rolat služite uz sos.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom