DANAS SPREMITE STARO SRPSKO JELO: Recept za PIHTIJE koje se tradicionalno prave na Krstovdan

Po ovom receptu PIHTIJE će vam sigurno uspeti!

Shutterstock

Iako pihtije pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.

Sastojci:

  • 2 svinjske nogice
  • 2 juneće nogice
  • 6 zrna bibera
  • 2 lista lovora
  • 1 glavica belog luka
  • 1 veza razne zeleni
  • biber, so

Priprema:

Nogice dobro očistiti, ošuriti, oprati, staviti u veću šerpu, naliti 5 l vode i ostaviti da se kuva na tihoj vatri.
Kada provri skinuti i baciti penu. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lovorov list, vezu očišćene razne zeleni i malo soli. Kuvanje treba da traje oko 4-5 sati, odnosno dok se ne počne odvajati meso od kostiju. Voda treba da uvri do polovine i da bude više lepljiva.
Šerpu skinuti sa šporeta i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju. Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Služiti kao predjelo na slavi.
Zavisno od ukusa, pored mlevenog bibera može se odozgo posuti i mlevena paprika.

Izvor: Stvar ukusa