BAJADERE: Svi ih vole, a prave se dok trepnete - sitni kolači bez kojih ne može da se zamisli slava

Bajadere su jedan od najlepših sitnih kolača koji su neizostavni na svakoj svečanoj trpezi.

Shutterstock

Nema ništa lepše od domaćih bajadera na slavskom stolu. Savršen spoj mlevenog keksa, čokolade i oraha prosto nas mami da uzmemo još. One su odličan izbor sitnih kolača, ali ne morate da ih služite samo za slavu nego i kada vam se jede nešto slatko.

  • Sastojci:
  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 200 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 9 kašika vode
  • 170 g maslaca
  • Za glazuru:
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • malo ulja

Priprema:

Vodu i šećer stavite u šerpu i zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte maslac, sklonite s vatre i mešajte dok se ne otopi. Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i keks a onda mešajte dok ne dobijete gušću smesu. Smesu podelite na dva dela. U jedan dodajte otopljenu čokoladu. Na poslužavnik stavite masni papir za pečenje i prebacite prvi deo mase (sa čokoladom) i rukama oblikujte pravougaonik, pa gornji deo i rubove poravnajte nožem. Na njega na isti način stavite drugi deo smese. Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja i prelijte bajaderu. Bajaderu ostavite u frižideru da se stegne, a sutradan je iseckajte na kockice i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE