Počela je sezona slava, period koji svi Srbi sa nestrpljenjem očekuju, jer su tada svi na okupu i druže se uz kvalitetnu klopu i piće. Ono što je još bitnije je da je počela sezona kiselog kupusa od kojeg se prave sarme, jedno od najomiljenijih jela. Sarme se obično služe na slavama, ali ako želite da obogatite meni napravite i slavsko predjelo koje niko neće odbiti, a to su sarme od slatkog kupusa punjene mesom, pirinčem i pečurkama. Umesto legendarnog jela napravite ove sarme i garantovano će svi uživati u ukusu.
- Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 20 ml mleka
- 1 kašika soli
- Za punjenje:
- 300 g pirinča
- 2 crna luka
- 1 veza peršuna
- 4 čena belog luka
- 150 g šampinjona
- 50 paradajz paste
- 20 ml balzamika
- 100 ml maslinovog ulja
- 300 g mlevenog mesa
- 20 ml limunovog soka
- 200 g kiselog kupusa
- 150 g dimljene slanine
- Za sos:
- 300 ml vode
- 50 g paradajz paste
Priprema:
Odvojite listove kupusa i isecite pravougaonike. Stavljajte u vodu u koju ste dodali mleko i so i kuvajte 5 minuta da omekšaju. Poređajte par komada u vatrostalnu posudu da pokrije dno. U posudi pomešajte pirinač, seckani crni luk, proprženi seckani beli luk, seckani peršun, paradajz pastu, seckane pečurke, a onda dodajte balzamiko, maslinovo ulje, meso, limunov sok i dobro sjedinite rukama. Posolite i pobiberite i opet sjedinite. Uzmite kesu i na nju stavite listić kupusa i sipajte fil. Zatim malo preklopite fil kupusom horizontalno i uspravno (kao na slici) i stavite kesu preko (da je prepolovite) i stavite prste tu, pa vucite kesu (pogledajte sliku ili snimak od 1:56 do 2:00). Poređajte sarmice u posudu u krug. U sredinu stavite sekcani kiseli kupus pomešan sa seckanom dimljenom slaninom. Pomešajte paradajz pastu sa vodom, pa posolite i pobiberite. Zatim prelijte sarmice. Poređajte lovorov list i pokrijte folijom. Pecite na 170°C oko 60 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE