Kada su neka slavlja ili bitni događaju, ljudi pored kolača i torti najviše vole predjelo. Rolati, slane torte, kremaste salate je nešto što se odmah razgrabi sa stola.

Mi vam nudimo recepte za najukusnija predjela koja će sigurno oduševiti i ukućane i goste.

Kremasta kukuruz salata

NAJLEPŠA SLAVSKA PREDJELA: 5 predloga za ukusno meze koje odmah nestaje sa stola
Foto: serpica.net kukuruz-salata

Sastojci:

  • 500 g kukuruza šećerca
  • 200 g pavlake (može i više)
  • 100 g majoneza
  • 1 kašičica soli
  • ½ veze mirođije (može suva 1 kašičica)
  • ½ limuna (može i sirće)
  • 1 glavica crnog luka

Priprema:

Kukuruz skuvajte, procedite i isperite hladnom vodom. Izmešajte pavlaku, majonez, iseckan luk i mirođiju, isceđen limun ili pola kašike sirćeta. Dodajte kukuruz, promešajte i salata je gotova. Može odmah da se jede.

Napoleon-slana torta

NAJLEPŠA SLAVSKA PREDJELA: 5 predloga za ukusno meze koje odmah nestaje sa stola
Foto: Printscreen/YT slana-torta-3

Sastojci:

  • 1 kg lisnatog testa
  • 2-3 mlada luka/praziluk
  • 4 kuvana jaja
  • 2 kuvane šargarepe
  • 2 čene belog luka
  • 200 g krem sira
  • 250-300 g tunjevine u konzervi
  • 100 g majoneza
  • so

Priprema:

Lisnato testo odmrznite i malo razvaljajte. Izrežite 4 kore dimencija 25×19 cm. Preostalo testo spojite, razvaljajte i isecite petu koru istih dimenzija. Na pleh obložen pek papriom stavite kore, izbockajte ih viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Ispecite i ostatke testa oni će vam trebati za dekoraciju. Neka se kore ohlade.

Šargarepu izrendajte na krupno i dodajte joj sitno seckani beli luk. Sve posolite, sipajte majonez preko i promešajte. U drugoj posudi izrendajte jaja na krupno, posolite i dodajte majonez, pa promešajte.

Prvu koru namažite sa malo majoneza, pa stavite tunjevinu preko. Zatim stavite drugu koru i premažite sa šaragarepom. Treću tortu premažite majonezom, pa stavite jaja. Stavite četvrtu koru, premažite majonezom i stavite preostalu tunjevinu. Na kraju stavite petu koru. Pokrijte tortu providnom folijom i stavite dasku za sečenje na vrh torte, pa je opteretite nečim. Stavite tortu sa opterećenjem u frižider najmanje 12 sati.

Pokrijte tortu krem sirom odozgo i sa strane. Pečene mrvice lisnatog testa sameljite u mrvice. Pospite tortu mrvicama sa svih strana. Usitnite mladi luk ili praziluk. Na vrh torte dijagonalno stavite seckani luk. Tortu ukrasite semenkama nara na vrhu.

Rolat od gotovih kora

NAJLEPŠA SLAVSKA PREDJELA: 5 predloga za ukusno meze koje odmah nestaje sa stola
Foto: Printscreen/Instagram/Nismo kod kuće  obavezno-isprobajte-rolat-od-gotovih-kora-sa-kackavaljem-i-sunkom

Sastojci:

  • 500 g kora
  • 2 jajeta
  • 100 ml ulja
  • 150 ml jogurta
  • 300 g krem sira
  • 300 g šunke
  • 300 g kačkavalja
  • 150 g majoneza

Priprema:

Kore izbrojte i podelite na dva jednaka dela za dva rolata. Napravite premaz od jaja, ulja i jogurta. Svaku koru premažite i slažite jednu preko druge, zaključno sa poslednjom. Pecite na pek papiru i rernu na 180°C 10 minuta. Izvadite na vlažnu krpu i urolajte je zajedno sa njom. Kada se prohladi, odstranite krpu i filujte (prvo krem sir, pa ostali sastojci), a zatim opet urolajte i zavijte u foliju. Držate u frižideru bar dva sata pre serviranja.

Mandradžijski burek

NAJLEPŠA SLAVSKA PREDJELA: 5 predloga za ukusno meze koje odmah nestaje sa stola
Foto: Shutterstock zanimljivo-predjelo-kakvo-do-sad-niste-probali-mandradzijski-burek-spreman-za-pola-sata

Sastojci:

  • oko 300 g sira
  • oko 300 g kačkavalja
  • 1 paradajz
  • ½ ljute paprike
  • 6 kora za pitu
  • 1-2 jajeta

Priprema:

Isecite sir i kačkavalj na filete, paradajz na kriške. Uzmite pločicu sira i pločicu kačkavalja jednakih veličina. Između njih stavite krug paradajza i po želji polovinu ljute paprike.

Uvijajte u koru za pitu, potopite u jaje i pržite sa svih strana.

Pita u ćebencetu

NAJLEPŠA SLAVSKA PREDJELA: 5 predloga za ukusno meze koje odmah nestaje sa stola
Foto: Shutterstock neobicna-i-kremasta-pita-u-cebencetu

Sastojci:

  • 4 šoljice mleka
  • 2 šoljice ulja
  • 4 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 22 kašike brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • sir
  • kore za pitu

Priprema:

Razmutite kvasac u šoljici zagrejanog mleka, uz malo šećera. U drugoj posudi sjedinite ostatak mleka, ulja, jaja i u to dodajte kvasac kada nadođe. Umutite. U smesu dodajte brašno i so po ukusu.

U zavisnosti od broja kora odvojite po 4-5 listova. Svaki list premazujete sa dobijenom smesom i slažete jedan preko drugog. Kada stavite poslednji list (4 ili 5) na taj dodate i sir, pa urolate. Napravite 3 rolata, toliko otprilike kora imate i poređajte u nauljen pleh. Prelijte ih sa ostatkom smese i pecite na 200°C.

Budite malo štedljiviji kako bi vam ostalo malo smese za prelivanje na kraju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs