Kada su neka slavlja ili bitni događaju, ljudi pored kolača i torti najviše vole predjelo. Rolati, slane torte, kremaste salate je nešto što se odmah razgrabi sa stola.
Mi vam nudimo recepte za najukusnija predjela koja će sigurno oduševiti i ukućane i goste.
Kremasta kukuruz salata
Sastojci:
- 500 g kukuruza šećerca
- 200 g pavlake (može i više)
- 100 g majoneza
- 1 kašičica soli
- ½ veze mirođije (može suva 1 kašičica)
- ½ limuna (može i sirće)
- 1 glavica crnog luka
Priprema:
Kukuruz skuvajte, procedite i isperite hladnom vodom. Izmešajte pavlaku, majonez, iseckan luk i mirođiju, isceđen limun ili pola kašike sirćeta. Dodajte kukuruz, promešajte i salata je gotova. Može odmah da se jede.
Napoleon-slana torta
Sastojci:
- 1 kg lisnatog testa
- 2-3 mlada luka/praziluk
- 4 kuvana jaja
- 2 kuvane šargarepe
- 2 čene belog luka
- 200 g krem sira
- 250-300 g tunjevine u konzervi
- 100 g majoneza
- so
Priprema:
Lisnato testo odmrznite i malo razvaljajte. Izrežite 4 kore dimencija 25×19 cm. Preostalo testo spojite, razvaljajte i isecite petu koru istih dimenzija. Na pleh obložen pek papriom stavite kore, izbockajte ih viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Ispecite i ostatke testa oni će vam trebati za dekoraciju. Neka se kore ohlade.
Šargarepu izrendajte na krupno i dodajte joj sitno seckani beli luk. Sve posolite, sipajte majonez preko i promešajte. U drugoj posudi izrendajte jaja na krupno, posolite i dodajte majonez, pa promešajte.
Prvu koru namažite sa malo majoneza, pa stavite tunjevinu preko. Zatim stavite drugu koru i premažite sa šaragarepom. Treću tortu premažite majonezom, pa stavite jaja. Stavite četvrtu koru, premažite majonezom i stavite preostalu tunjevinu. Na kraju stavite petu koru. Pokrijte tortu providnom folijom i stavite dasku za sečenje na vrh torte, pa je opteretite nečim. Stavite tortu sa opterećenjem u frižider najmanje 12 sati.
Pokrijte tortu krem sirom odozgo i sa strane. Pečene mrvice lisnatog testa sameljite u mrvice. Pospite tortu mrvicama sa svih strana. Usitnite mladi luk ili praziluk. Na vrh torte dijagonalno stavite seckani luk. Tortu ukrasite semenkama nara na vrhu.
Rolat od gotovih kora
Sastojci:
- 500 g kora
- 2 jajeta
- 100 ml ulja
- 150 ml jogurta
- 300 g krem sira
- 300 g šunke
- 300 g kačkavalja
- 150 g majoneza
Priprema:
Kore izbrojte i podelite na dva jednaka dela za dva rolata. Napravite premaz od jaja, ulja i jogurta. Svaku koru premažite i slažite jednu preko druge, zaključno sa poslednjom. Pecite na pek papiru i rernu na 180°C 10 minuta. Izvadite na vlažnu krpu i urolajte je zajedno sa njom. Kada se prohladi, odstranite krpu i filujte (prvo krem sir, pa ostali sastojci), a zatim opet urolajte i zavijte u foliju. Držate u frižideru bar dva sata pre serviranja.
Mandradžijski burek
Sastojci:
- oko 300 g sira
- oko 300 g kačkavalja
- 1 paradajz
- ½ ljute paprike
- 6 kora za pitu
- 1-2 jajeta
Priprema:
Isecite sir i kačkavalj na filete, paradajz na kriške. Uzmite pločicu sira i pločicu kačkavalja jednakih veličina. Između njih stavite krug paradajza i po želji polovinu ljute paprike.
Uvijajte u koru za pitu, potopite u jaje i pržite sa svih strana.
Pita u ćebencetu
Sastojci:
- 4 šoljice mleka
- 2 šoljice ulja
- 4 jajeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 22 kašike brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- sir
- kore za pitu
Priprema:
Razmutite kvasac u šoljici zagrejanog mleka, uz malo šećera. U drugoj posudi sjedinite ostatak mleka, ulja, jaja i u to dodajte kvasac kada nadođe. Umutite. U smesu dodajte brašno i so po ukusu.
U zavisnosti od broja kora odvojite po 4-5 listova. Svaki list premazujete sa dobijenom smesom i slažete jedan preko drugog. Kada stavite poslednji list (4 ili 5) na taj dodate i sir, pa urolate. Napravite 3 rolata, toliko otprilike kora imate i poređajte u nauljen pleh. Prelijte ih sa ostatkom smese i pecite na 200°C.
Budite malo štedljiviji kako bi vam ostalo malo smese za prelivanje na kraju.
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima
Pesto od graška po receptu Džejmija Olivera
Pileći file na firentinski način