Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slave i slavska trpeza

NAJLEPŠA SLAVSKA PREDJELA: 5 predloga za ukusno meze koje odmah nestaje sa stola

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

NAJLEPŠA SLAVSKA PREDJELA: 5 predloga za ukusno meze koje odmah nestaje sa stola

Izvor: Foto: Shutterstock

Kada su neka slavlja ili bitni događaju, ljudi pored kolača i torti najviše vole predjelo. Rolati, slane torte, kremaste salate je nešto što se odmah razgrabi sa stola.

Mi vam nudimo recepte za najukusnija predjela koja će sigurno oduševiti i ukućane i goste.

Kremasta kukuruz salata

kukuruz-salata
Izvor: Foto: serpica.net

Sastojci:

  • 500 g kukuruza šećerca
  • 200 g pavlake (može i više)
  • 100 g majoneza
  • 1 kašičica soli
  • ½ veze mirođije (može suva 1 kašičica)
  • ½ limuna (može i sirće)
  • 1 glavica crnog luka

Priprema:

Kukuruz skuvajte, procedite i isperite hladnom vodom. Izmešajte pavlaku, majonez, iseckan luk i mirođiju, isceđen limun ili pola kašike sirćeta. Dodajte kukuruz, promešajte i salata je gotova. Može odmah da se jede.

Napoleon-slana torta

slana-torta-3
Izvor: Foto: Printscreen/YT

Sastojci:

  • 1 kg lisnatog testa
  • 2-3 mlada luka/praziluk
  • 4 kuvana jaja
  • 2 kuvane šargarepe
  • 2 čene belog luka
  • 200 g krem sira
  • 250-300 g tunjevine u konzervi
  • 100 g majoneza
  • so

Priprema:

Lisnato testo odmrznite i malo razvaljajte. Izrežite 4 kore dimencija 25×19 cm. Preostalo testo spojite, razvaljajte i isecite petu koru istih dimenzija. Na pleh obložen pek papriom stavite kore, izbockajte ih viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Ispecite i ostatke testa oni će vam trebati za dekoraciju. Neka se kore ohlade.

Šargarepu izrendajte na krupno i dodajte joj sitno seckani beli luk. Sve posolite, sipajte majonez preko i promešajte. U drugoj posudi izrendajte jaja na krupno, posolite i dodajte majonez, pa promešajte.

Prvu koru namažite sa malo majoneza, pa stavite tunjevinu preko. Zatim stavite drugu koru i premažite sa šaragarepom. Treću tortu premažite majonezom, pa stavite jaja. Stavite četvrtu koru, premažite majonezom i stavite preostalu tunjevinu. Na kraju stavite petu koru. Pokrijte tortu providnom folijom i stavite dasku za sečenje na vrh torte, pa je opteretite nečim. Stavite tortu sa opterećenjem u frižider najmanje 12 sati.

Pokrijte tortu krem sirom odozgo i sa strane. Pečene mrvice lisnatog testa sameljite u mrvice. Pospite tortu mrvicama sa svih strana. Usitnite mladi luk ili praziluk. Na vrh torte dijagonalno stavite seckani luk. Tortu ukrasite semenkama nara na vrhu.

Rolat od gotovih kora

obavezno-isprobajte-rolat-od-gotovih-kora-sa-kackavaljem-i-sunkom
Izvor: Foto: Printscreen/Instagram/Nismo kod kuće

Sastojci:

  • 500 g kora
  • 2 jajeta
  • 100 ml ulja
  • 150 ml jogurta
  • 300 g krem sira
  • 300 g šunke
  • 300 g kačkavalja
  • 150 g majoneza

Priprema:

Kore izbrojte i podelite na dva jednaka dela za dva rolata. Napravite premaz od jaja, ulja i jogurta. Svaku koru premažite i slažite jednu preko druge, zaključno sa poslednjom. Pecite na pek papiru i rernu na 180°C 10 minuta. Izvadite na vlažnu krpu i urolajte je zajedno sa njom. Kada se prohladi, odstranite krpu i filujte (prvo krem sir, pa ostali sastojci), a zatim opet urolajte i zavijte u foliju. Držate u frižideru bar dva sata pre serviranja.

Mandradžijski burek

zanimljivo-predjelo-kakvo-do-sad-niste-probali-mandradzijski-burek-spreman-za-pola-sata
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • oko 300 g sira
  • oko 300 g kačkavalja
  • 1 paradajz
  • ½ ljute paprike
  • 6 kora za pitu
  • 1-2 jajeta

Priprema:

Isecite sir i kačkavalj na filete, paradajz na kriške. Uzmite pločicu sira i pločicu kačkavalja jednakih veličina. Između njih stavite krug paradajza i po želji polovinu ljute paprike.

Uvijajte u koru za pitu, potopite u jaje i pržite sa svih strana.

Pita u ćebencetu

neobicna-i-kremasta-pita-u-cebencetu
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 šoljice mleka
  • 2 šoljice ulja
  • 4 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 22 kašike brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • sir
  • kore za pitu

Priprema:

Razmutite kvasac u šoljici zagrejanog mleka, uz malo šećera. U drugoj posudi sjedinite ostatak mleka, ulja, jaja i u to dodajte kvasac kada nadođe. Umutite. U smesu dodajte brašno i so po ukusu.

U zavisnosti od broja kora odvojite po 4-5 listova. Svaki list premazujete sa dobijenom smesom i slažete jedan preko drugog. Kada stavite poslednji list (4 ili 5) na taj dodate i sir, pa urolate. Napravite 3 rolata, toliko otprilike kora imate i poređajte u nauljen pleh. Prelijte ih sa ostatkom smese i pecite na 200°C.

Budite malo štedljiviji kako bi vam ostalo malo smese za prelivanje na kraju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs 

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti