Sveti Jovan je jedna od većih slava koju Srbi proslavljaju.
Ako želite da obeležite slavu, a ne znate šta biste pripremili pogledajte šta smo mi osmislili. Možete pronaći predjelo, glavno jelo ili desert. Ako želite još neki predlog za predjelo možete da pronađete OVDE, a deserte OVDE.
Recept za slavski kolač i ukrase možete da pronađete OVDE.
Predjelo
Pored lepo aranžiranih suhomesnatih proizvoda i sireva, za predjelo možete poslužiti pitu i kremastu salatu. Ovo su naši predlozi.
Pita gužvara
Sastojci:
- 300-350 g gotovih kora – 12 komada
- 400 g sira
- 80 ml ulja
Za preliv:
- 1 mala pavlaka
- 2 jajeta
- so i biber po ukusu
- 250 ml mleka
- susam za posipanje
Priprema:
U posudi pomešajte jaja i pavlaku, pa sjedinite. Posolite i pobiberite, pa dodajte mleko. Opet promešajte.
Koru nauljite, pa poređajte sir po njoj. Složite je kao harmoniku i ređajte u nauljen pleh. Tako radite dok ne utrošite materijal.
Sipajte preliv preko i pospite susamom. Pecite na 200°C nekih pola sata.
Salata sa susamom
Sastojci:
- 500 g sitnog sira
- 100 g susama, ili po ukusu
- 130 g kukuruza šećerca, mariniranog (to je ona najmanja konzerva)
- 3-5 kiselih krastavčića, zavisi od veličine
- 100 g šunke
- 1 puna kašika pavlake (može i više)
- 50 g majoneza
- so i biber po ukusu
Priprema: Prvo propržite susam. Zatim pomešajte sir, iseckane krastavce, šunku i kukuruz, pa promešajte. Posolite i pobiberite, dodajte pavlaku i majonez, pa sve dobro sjedinite.
Na kraju dodajte ohlađen susam i sve dobro promešajte.
Glavno jelo
Za glavno jelo možete da poslužite pečenje koje ste sami napravili na jednostavan način, a ukus je bolji nego da se naručili. Uz pečenje poslužite kupus salatu.
Praseće pečenje
Sastojci:
- 5 kg mlade prasetine (but i deo rebara)
- so
- voda
Priprema:
Prvo je dobro operite i osušite krpom. Dobro je uoslite sa svih strana i ostavite preko noći (ili par sati) da odstoji u frižideru. Pre pečenja meso izbockajte nožem na nekoliko mesta. Na pleh stavite rešetku, sipajte šolju vode i stavite meso na rešetku. Meso stavite u hladnu rernu da se peče, jer ako stavite u zagrejanu biće žilavo. Pecite na 160°C ako vam je jača rerna ili na 180°C ako je slabija.
Posle sat vremena izvadite meso i premažite ga sa masnoćom koju je pustilo. Zatim dodajte još jednu šolju vode i vratite da se peče. Posle još 1,5 vremena izvadite meso izbockajte još malo kožicu i okrenite. Pecite još sat vremena. Prelijte sa još malo masnoće, pa okrenite meso i vratite u rernu na još nekih sat vremena. Sve ukupno se peče 4,5 sata.
Napomena: Kada krenete da pečete meso, kožica mora da bude gore, jer se ta strana prvo peče, pa onda okrećete.
Kupus salata
Sastojci:
- kupus
- so
- šećer
- jabukovo sirće
- maslinovo ulje
- biber
Priprema:
Naseckajte kupus što tanje (ili ga narendajte), pa ga ovlaš posolite i lagano izgnječite rukom. Dodajte na vrh noža šećer, pa izmešajte viljuškom i kašikom i, ako je moguće, ostavite salatu da odstoji bar desetak minuta.
Sada prelijte sa malo jabukovog sirćeta i maslinovog ulja, pa dobro izmešajte i pobiberite.
Po želji, dodajte i malo peršuna – za dekoraciju!
Napomena: Mladi, zeleni kupus treba manje gnječiti i neka kraće stoji, a beli, jesenji kupus treba gnječiti više i ostaviti da duže odstoji.
Desert
Posle obilnog ručka na red dolazi slatko. Vi odlučite da li ćete praviti predivnu tortu sa tri fila ili rafaelo kocke koje se ne peku. Šta god da izaberete nećete se pokajati jer je ukus fantastičan.
Interkontinental torta
Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 9 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 5 g praška za pecivo
Ovo su sastojci za 1 koru, a vama trebaju 2.
Za fil:
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 9 kašika oštrog brašna
- 1 l mleka
- 250 g margarina/maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 200 g čokolade za kuvanje
- 100 g kokosa
- 10 kašika mlevenih oraha
Priprema:
Za koru: Mutite belanca dok ne dobijete penastu smesu. Zatim dodajte šećer i umutite u ćvrst šne. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo. U belanca dodajte orahe i smesu brašna, pa lagano promešajte. Obložite pleh dimenzija 30×42 cm pek papirom i izručite dobijenu smesu. Lepo rasporedite po plehu i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C 15-17 minuta. Na isti način ispecite i drugu koru. Presecite ih po dužini kako biste dobili 4 kore.
Za fil: Pomešajte žumanca i šećer, pa mešajte žicom. Dodajte brašno i 250 ml mleka. Mešajte žicom dok ne sjedinite. Preostalo mleko stavite da se kuva. Zatim u vrelo mleko dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte uz neprestano mešanje. Kada se smesa malo zgusne sklonite sa ringle i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
Umutite margarin, pa dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite. Ohlađeni fil postepeno dodajte u margarin i sve vreme mutite. Fil podelite na 3 dela. U prvi dodajte otopljenu čokoladu i promešajte, u drugi kokosovo brašno i promešajte i u treći mlevene orahe i promešajte.
Prvu koru premažite sa filom od kokosa, preko stavite drugu koru koju ćete premazati sa filom od čokolade, zatim stavite treću koru koju ćete premazati sa filom od oraha. Na kraju ide četvrta kora preko koje mažete preostali fil, prvo od oraha, pa od čokolade. Sa filom od čokolade premažite i stranice torte. Ukrasite mlevenim orasima. Neka torta prenoći u frižideru.
Rafaelo kocke
Sastojci:
- 500 g ptit bera
- 1 l mleka
- 1 kašika šećera
- 100 g kokosa u prahu
- 200 g putera
- 2 žumanceta
- 3 kašike brašna
- 3 kašike skroba
- 8 g vanilin šećera
Priprema:
U šerpu sipajte 700 ml mleka i stavite da proključa. U činiji pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i skrob. Dodajte žumanca i dobro umutite. Zatim dodajte 300 ml mleka i opet umutite. Ne sme da bude grudvica.
U proključalo mleko postepeno sipajte smesu sa brašnom, sve vreme mešajući i kuvajte dok se ne zgusne.
Puter sobne temperature dobro umutite da postane kremast, a zatim postepeno dodajte fil. Sve vreme morate da mutite.
Pleh dimenzija 23×23 cm obložite pek papirom i poređajte keks po dnu, a preko fil. Ređajte tako dok ne utrošite materijal, ali poslednji sloj treba da bude fil.
Pospite po vrhu obilato kokos u prahu i stavite u frižider na dva sata. Zatim izvadite sa sve pek papirom iz pleha i secite.
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese