Pihtije su tradicionalno jelo koje se pravi od bujona i želatina, a po želji se dodaju meso, povrće ili riba. U zavisnosti da li postite ili ne, tako i birate recept. Obično se prave u tepsiji ili okruglom kalupu, ali naš predlog je da napravite pihtije u obliku pečenja, tj. praseta. Biće vam potrebna samo flaša u koju ćete izliti pripremljenu smesu. Obogatite vašu slavsku trpezu neobičnim i zanimljivim predjelom.
- Sastojci:
- 2,2 kg svinjetine (but, noga ili po vašoj želji).
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 glavica belog luka
- 1/2 stabljike celera
- 2 zrna crvenog bibera
- 1/2 kašičice bibera u prahu
- 1 lovorov list
- so po ukusu
- 50 g želatina
- Za dekoraciju:
- šunka
- 6 zelenih maslina
- 1 zelena salata
- 12 komada karanfilića
Priprema:
Stavite meso u šerpu i prelijte vodom. Ostavite da odstoji preko noći. Zatim prospite vodu, očistite meso još malo, pa ponovo sipajte vodu. Kada proključa prospite vodu i sipajte novu. Kada ponovo krene da ključa dodajte očišćenu šargarepu u komadu, celer i luk. Poklopite i kuvajte na niskoj temepraturi nekih 4-6 sati. Sat vremena pre kraja kuvanja dodajte zrno bibera, biber u prahu i lovor. Kada bude gotovo izvadite iz šerpe i začine i meso i povrće, pa posolite i dodajte mleveni beli luk. Ostavite da se kuva na tihoj vatri još 20 minuta. Za to vreme odvojte meso od kožice i napunite flašu. Sklonite mast sa supe kašikom, pa na cediljku stavite ubrus i procedite supu. Želatin pomešajte sa čašom dobijene supe i ostavite da nabubri. Otopite na pari, pa dodajte u supu. Promešajte i sipajte u flašu da pokrije meso (skroz do vrha). Malo protresite flašu i odložite u frižider preko noći. Skalpelom isecite flašu i izvadite pihtiju. Šunku isecite pomoću kalupa na kolutove i napravite nos svinji tako što ćete ga pričvrstiti karanfilićem. Od parčeta šunke napravite uši i takođe pričvrstite karanfilićem, a od maslina napravite oči.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE