Završio se Božićni post i približava se velika srpska slava, a to je Sveti Jovan. Svaka domaćica želi da obogati svečanu trpezu ukusnim jelima, a naš predlog je svečana salata sa ćuretinom, voćem i povrćem. Pravi se jednostavno i brzo, a čim je probate ruska i mimoza će pasti u zaborav. Samo se meso kuva, ostalo se isecka i poslaže u posudu. Stoji 15 minuta u frižideru i može da se posluži. Ono što joj čini osvežavajućom je jabuka koja se dodaje.
- Sastojci:
- 250-300 g ćurećeg belog mesa (može pileće)
- 1 konzerva kukuruza (može smrznuti)
- 1 krastavac
- 1 kisela jabuka
- 100 g majoneza
- 1/2 limuna
- peršun
Priprema:
Meso skuvajte u komadu, u posoljenoj vodi, procedite i ostavite da se ohladi. Isecite koru krastavca baš tanko, a onda urolajte da napravite ružu koja će vam biti potrebna za ukrašavanje. Meso iseckajte, kao i krastavac i jabuku na sitne kockice. Jabuku prelijte limunovim sokom i promešajte. Okruglu posudu lepo obmotajte providnom folijom. Sipajte 2/3 količine kukuruza i premažite majonezom. Zatim dodajte jabuke i opet premažite majonezom. Poređajte krastavac i onda opet ide sloj majoneza. Poslednji red je meso i sve lepo utisnite, pa ostavite 15 minuta u frižideru da se sastojci lepo sjedine. Stavite tacnu na posudu sa salatom i okrenite. Skinite foliju i ukrasite preostalim kukuruzom. Na vrh stavite ružu koju ste napravili od kore krastavca i ukrasite zrnom nara i peršunom, ako želite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE