Sveti Jovan ove godine pada u petak, pa svečana trpeza treba da bude posna. U današnje vreme je to dosta olakšano, jer za skoro svaki mrsni recept postoji i posna varijanta. Već smo vam pisali kako možete da napravite čuvene torte u posnoj verziji kao što je Vasina, reforma... Isprobajte i najlepši kolač, a to su ledene kocke. Posne ledene kocke će vas oduševiti već na prvi zalogaj, a svi gosti će tražiti repete.
- Sastojci:
- Za koru:
- oko 350 g brašna
- 1 čaša šećera
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 300 ml vode
- 300 ml ulja
- 5 kašika meda
- Za sirup:
- 200 ml vode
- 80 g šećera
- Za fil:
- 1,5 l biljnog mleka
- 10 kašika šećera
- 15 kašika gustina
- 370 g margarina
- Za glazuru:
- 200 g posne čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
KAKO SE PRAVI KORA:
Pomešajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu i cimet. Lepo sjedinite, pa dodajte vodu, ulje i med. Promešajte tako da svi sastojci lepo sjedine. Sipajte u tepsiju obloženu pek papirom. Pecite na 180°C oko pola sata. Ostavite koru da se ohladi, pa za to vreme spremite sirup. Pomešajte vodu i šećer, pa kad proključa ostavite par minuta da se ohladi i toplim sirupom prelijte ohlađenu koru.
NAPRAVITE FIL:
U mleko (1 I) dodajte šećer i ostavite da proključa, a u preostalo mleko sipajte gustin i dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Zatim sipajte u provrelo mleko sa šećerom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Umutite margarin sobne temeperature, pa postepeno dodajte u ohlađeni fil i sjedinite sve mikserom. Premažite preko kore.
GLAZURA SE SPREMA OVAKO:
Istopite čokoladu sa uljem, pa sipajte preko fila. Stavite u frižider da se stegne. Možete da ga ukrasite kakaom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE