Ove godine Sveti Jovan pada u petak, pa zato slavska trpeza treba da bude posna. Pored raznovrsnih slanih specijaliteta, gosti se uvek raduju i desertu. Postoji puno recepata za posne torte i kolače koji će ulepšati vašu trpezu, a jedna od tih poslastica je i svakako posna žito torta. Napravite kore od meda i piva, pa ih filujte fenomenalnim kremom do žita i oraha.
- Sastojci:
- Za koru:
- 250 g meda
- 200 ml piva
- 200 g šećera
- 300 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- Za fil:
- 300 g oraha
- 300 g šećera
- 200 ml vode
- 150 g mlevenog žita
- 1 kesica vanilin šećera
- Za dekoraciju:
- orasi
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, med i sodu bikarbonu, pa sipajte pivo. Lepo sjedinite i sipajte u pleh obložen pek papirom. Testo će biti ređe, ali tako treba. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ostavite da se kora ohladi, pa je isecite na 4 jednaka dela. U posudu sipajte žito, pa prelijte vrelom vodom. Ostavite tako 2-3 sata, a može i preko noći, pa procedite. Sipajte novu vodu i skuvajte. Zatim ga ponovo ocedite i izblendirajte. Zatim u drugoj šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kada krene da vri dodajte žito i kuvajte kratko, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte orahe i vanilin šećer. Promešajte.
Ređanje torte: Koru premažite vrućim filom, pa stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću koru. Nafilujte, pa stavite i četvrtu koru. Tada celu tortu premažite filom i pospite seckanim i krupnim orasima.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE