RECEPT ZA PIKANTNI PREBRANAC: Od srpskog ga razlikuje potpuno neočekivana kombinacija sastojaka

Ako slavite Đurđevdan, naš predlog je da poslužite ovako pripremljen pasulj.

Printscreen/YT/Brian Lagerstrom

Ne postoji osoba u Srbiji koja ne voli pasulj, bilo da je čorbast ili prebranac. Ovaj recept je spoj 2 čuvena jela, a sastojci kao što su ljuti sos, ljuta papričica, kečap, senf... ga čine pikantnijim i lepšim, ali i drugačijim od srpskog. Super je prilog uz pečenje, pa je idealan za slavski sto. 

  • Sastojci: 
  • 180 g slanine
  • 1 crni luka
  • 1-2 ljute papričice 
  • 5-6 čenova belog luka
  • 330 g kečapa
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 kašike vorčester sosa 
  • 2 kašike senfa
  • 2 kašike ljutog sosa
  • 1,5 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika čilija u prahu
  • 1 kašičica bibera
  • 2 konzerve pasulja
  • 200-400 ml vode

Priprema:

Kratko propržite slaninu na malo ulja, a zatim dodajte sitno seckani luk, ljutu papričicu i mleveni beli luk. Kada omekša dodajte kečap, send, šećer, ljuti sos, sirće, čili u prahu i biber. Promešajte, pa sipajte jednu konzervu pasulja sa tečnošću i jednu bez tečnosti. Sipajte 200 ml vode i promešajte. Ako je potrebno dodajte još 200 ml vode. Kada krene da ključa sklonite sa šporeta. Stavite u rernu na 180°C oko 90 minuta. Kada se zgusne gotov je. 

Izvor: Stvar ukusa