Ako volite čorbasti pasulj, onda obavezno isprobajte da napravite na američki način. Ne razlikuje se puno od srpskog, jedino što je njihov gušći i postoji jedan trik koji će ga učiniti ukusnijim. Kada potopite pasulj, obavezno ga posolite jer će tako zrno biti mekše i ukusnije, a na litar vode ide 15 g soli. Takođe, Amerikanci dodaju različito povrće u pasulj, a začini su obavezni. Služe ga sa pirinčem. Uživaćete u ukusu!
- Sastojci:
- 500 g crvenog pasulja
- 1 ljubičasti luk
- 1 crvena paprika
- 2 štapića celera
- 2 kašike paradajz paste
- 1 dimljena potkolenica
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica žalfije
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica sirćeta
Priprema:
Dan ranije potopite pasulj u vodu i posolite. Ide 15 g soli na litar vode, pa procenite koliko je potrebno. Ovaj trik pomaže da dobijete kremastiju strukturu unutar zrna. Sutradan procedite pasulj, pa isperete. U duboku šerpu sipajte ulje da pokrije dno, a zatim dodajte seckani ljubičasti luk, a zatim dodajte sekcanu papriku, kao i luk. Kada povrće malo omekša dodajte paradajz pastu. Dobro promešajte, pa dodajte pasulj. Sipajte vodu i promešajte, a kada krene da vri dodajte i dimljenu potkolenicu. Promešajte i začinite, pa kad krene lepo da ključa smanjite temperaturu. Kuvajte još nekih 45 minuta, uz povremeno mešanje. Isključite šporet i dodajte šećer i sirće, pa promešajte. Nemojte da preterujete sa sirćetom i šećerom jer oni služe da hrani daju jaču boju.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem