Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KASULET - FRANCUSKO SREDNJOVEKOVNO JELO OD PASULJA: 3 vrste mesa i neočekivana kombincija začina - čist gurmanluk VIDEO

Autor Sanja Belinić

Francusko jelo od pasulja dosta podseća na prebranac, ali se u njega dodaju i 3 vrste mesa.

 Kasulet - francusko jelo od pasulja Izvor: Printscreen/YT/ One day One recipe

Kasulet je starinski francuski recept za jelo sa pasuljem i mesom. Meso možete da stavite po izboru, a naš predlog su kobasice, pauflek i svinjska koža. Ovo jelo nazivaju i hrana za siromašne jer se pravi od jeftinih namirnica, a može da nahrani celu porodicu. Ime je dobilo po posudi u kojoj je pripreman, a ona se zove kasola. Dosta podseća na prebranac, ali ga ipak razlikuje način pripreme i količina sastojaka. U kasulet ide i soda bikarbonakoja omekšava pasulj i čini da se brže skuva. Isprobajte i vi ovaj srednjovekovni recept i uživajte u jedinstvenom ukusu. 

  • Sastojci:
  • 500 g belog pasulja
  • 2 karanfilića
  • 2 crna luka
  • 1 šargarepa
  • timijan, lovorov list, ruzmarin i žalfija
  • prstohvat sode bikarbone
  • 1 kašika svinjske masti
  • 2 dimljene svinjske kože
  • 600 g dimljenog svinjskog paufleka
  • 6 kašika paradajz pirea
  • 8 svinjskih kobasica
  • 1 dimljena kobasica 

Priprema:
Potopite pasulj da stoji preko noći. Sutradan ga isperite, a u crni luk zabodite karanfilić. Uzmite gazu i na nju stavite timijan, lovorov list, ruzmarin i žalfiju. Dobro zavorite. U šerpu stavite pasulj, crni luk, gazu sa začinima i šargarepu koju ste oljuštili i isekli na 4 dela. Dodajte i sodu bikarbonu. Sipajte vodu, poklopite i kuvajte 4 sata. Kada voda krene da se zagreva dodajte mast i skinite penu koja se napravila na vrhu. Isecite dimljenu svinjsku kožu i stavite u šerpu u koju ste sipali vodu. Ostavite da proključa, pa procedite i dodajte u pasulj. Dimljeni svinjski pauflek isecite i propržite, pa dodajte i seckan crni luk. Dodajte paradajz pire i 2 kutlače vode u kojoj se kuva pasulj. Kada pauflek bude spreman izvadite ceo crni luk i komade šargarepe. Dodajte pauflek sa sve sosom. Promešajte, pa dodajte seckanu dimljenu kobasicu, a zatim i celu svinjsku kobasicu koju ste propržili. Pek papir premažite puterom, pa stavite preko pasulja. Lepo ušuškajte, pa pecite u rerni na 150°C oko 2 sata. Poslužite!

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Auuuuuuuuuuuu

Sta je svinjska kora? Iz kog to jezika dolazi?

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti