Kasulet je starinski francuski recept za jelo sa pasuljem i mesom. Meso možete da stavite po izboru, a naš predlog su kobasice, pauflek i svinjska koža. Ovo jelo nazivaju i hrana za siromašne jer se pravi od jeftinih namirnica, a može da nahrani celu porodicu. Ime je dobilo po posudi u kojoj je pripreman, a ona se zove kasola. Dosta podseća na prebranac, ali ga ipak razlikuje način pripreme i količina sastojaka. U kasulet ide i soda bikarbonakoja omekšava pasulj i čini da se brže skuva. Isprobajte i vi ovaj srednjovekovni recept i uživajte u jedinstvenom ukusu.
- Sastojci:
- 500 g belog pasulja
- 2 karanfilića
- 2 crna luka
- 1 šargarepa
- timijan, lovorov list, ruzmarin i žalfija
- prstohvat sode bikarbone
- 1 kašika svinjske masti
- 2 dimljene svinjske kože
- 600 g dimljenog svinjskog paufleka
- 6 kašika paradajz pirea
- 8 svinjskih kobasica
- 1 dimljena kobasica
Priprema:
Potopite pasulj da stoji preko noći. Sutradan ga isperite, a u crni luk zabodite karanfilić. Uzmite gazu i na nju stavite timijan, lovorov list, ruzmarin i žalfiju. Dobro zavorite. U šerpu stavite pasulj, crni luk, gazu sa začinima i šargarepu koju ste oljuštili i isekli na 4 dela. Dodajte i sodu bikarbonu. Sipajte vodu, poklopite i kuvajte 4 sata. Kada voda krene da se zagreva dodajte mast i skinite penu koja se napravila na vrhu. Isecite dimljenu svinjsku kožu i stavite u šerpu u koju ste sipali vodu. Ostavite da proključa, pa procedite i dodajte u pasulj. Dimljeni svinjski pauflek isecite i propržite, pa dodajte i seckan crni luk. Dodajte paradajz pire i 2 kutlače vode u kojoj se kuva pasulj. Kada pauflek bude spreman izvadite ceo crni luk i komade šargarepe. Dodajte pauflek sa sve sosom. Promešajte, pa dodajte seckanu dimljenu kobasicu, a zatim i celu svinjsku kobasicu koju ste propržili. Pek papir premažite puterom, pa stavite preko pasulja. Lepo ušuškajte, pa pecite u rerni na 150°C oko 2 sata. Poslužite!
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem