NA ĐURĐEVDAN DORUČKUJTE HAJDUČKI KAČAMAK: Gurmanski specijalitet sa slaninicom i lukom

Nema bolje prilike od Đurđevdana da dan započnete hajdučkim kačamakom!

Shutterstock/AS Foodstudio

U Srbiji se 6. maja obeležava Đurđevdan, pored Svetog Nikole, jedna od najrasprostanjenijih slava u našem narodu. Ovaj datum se kroz istoriju vezivao za "hajdučki sastanak". Predstavljao je granicu između zime i leta (iako nije tako kalendarski), vreme kada su hajduci napuštali svoja zimska skloništa gde su ih krili "jataci" (pomagači) i okupljali se u šumi kako bi nastavili "hajdukovanje".  Krsna slava Sveti Đorđe je po pravilu mrsna (ukoliko ne "pada" na dane posta), a praznuje se uz bogatu trpezu, obaveznu pogaču, hladno predjelo, pečeno meso, kolače...  

Nema bolje prilike od Đurđevdana da dan započnete uz posebnu vrstu domaćeg kačamaka - hajdučkog!

  • Sastojci: 
  • 400 g belog kukuruznog brašna
  • 3 glavice crnog luka 
  • 220 g mesnate slanine
  • 1 kriška tvrđeg i slanijeg sira
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • svinjska mast 
  • so

Priprema:

U šerpu sipati litar i po vode, dodati kašiku soli i kašiku svinjske masti, i zagrevati dok ne proključa. Postepeno dodavati kukuruzno brašno, neprestano mešajući, i kuvati vodeći računa da se ne naprave grudvice.  Nakon desetak minuta, vrašno bi trebalo da se zgusnilo. 

U drugoj šerpi upržiti iseckan luka na kašiki svinjske masti. Kad postane staklast, dodati sitno iseckanu slaninu i pržiti još kratko. Isključiti vatru, umešati mlevenu crvenu papriku i promešati. Sipati kačamak u tanjir, pa preliti uprženim lukom i slaninicom. Preko narendati sir. 

Izvor: Stvar ukusa