SVEČANA "PANJ" SALATA ZA NOVU GODINU ILI SLAVU: Top spoj palačinki i ruske (VIDEO)

Na slavskoj trpezi poslužite svečanu salatu koja se pravi sa palačinkama i ruskom. Ukus je fenomenalan.

Printscreen/YT/ Готовим с Оксаной Пашко

Praznici i slave ne mogu da se zamisle bez ruske salate, a ako ove godine želite da ulepšate svečani sto, mi vam predlažemo ovaj recept. U pitanju je svečana salata koja se pravi sa palačinkama i ruskom. Ovaj fantastičan spoj čini salatu prosto neodoljivom, a osim savršenog ukus, ona i prelopo izgleda. Nijedan gost neće odbiti da proba, a ako vam treba posna varijanta i nju možete lako da napravite. Posne palačinke su jednako ukusne kao i mrsne, ali i posna ruska salata je fantastična. Uživajte! 

Sastojci: 

  • Za salatu:
  • 3 krompira 
  • 1 šargarepa 
  • 200 g dimljene šunke 
  • 1 tegla mariniranih pečurki
  • 1 crni luk 
  • 300 g majoneza 
  • Za marinadu crnog luka:
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1 kašičica šećera 
  • 2 kašike sirćeta 
  • 150 ml vrele vode 
  • Za palačinke:
  • 300 ml mleka 
  • 1 jaje 
  • 100-150 g brašna 
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1-2 kašike ulja 
  • Za dekoraciju:
  • mirođija
  • 1 jaje 
  • 1 čeri paradajz 
  • malo majoneza 

Recept za svečanu "panj" salatu sa palačinkama i ruskom: 

Isecite crni luk, pa dodajte so, šećer, sirće i prelijte vrelom vodom. Promešajte i ostavite da se marinira 10-15 minuta. Krompir skuvajte u ljusci, pa procedite i kada se ohladi isecite na kockice. Šargarepu takođe skuvajte i iseckajte na kockice, a onda iseckajte i dimljenu šunku na kockice. Takođe, jaja skuvajte i isecite na kockice. Marinirane pečurke iseckajte (par komada ostavite sa strane za ukrašavanje salate). U posudi pomešajte krompir, šargarepu, pečurke, proceđeni crni luk, šunku, jaja i dodajte majonez. Posolite i pobiberite, pa sve dobro promšejate. Od salate odvojite 5 kašika u drugu posudu (trebaće vam za ukrašvanje). Umutite jaja koja ste pososlili, pa sipajte mleko i ulje. Sjedinite mikserom i dodajte brašno. Opet umutite i ispržite palačinke. Na tacnu stavite obruč i lepo utisnite rusku salatu. Odvojite dve palačinke, stavite jednu preko druge i isecite trake. Urolajte traku (od 2 palačinke), pa preko nje rolajte preoslate dok ne formirate spiralu. Premazujte majonezom kako se ne bi odvajale. Stavite spiralu na vrh salate. Treću palačinku preklopite i isecite nejednake delove (treba da dobijete pravougaonik). Premažite ivice salate majonezom i zalepi pravougaonik od palačinki. Ako je potrebno na isti način isecite još jednu palačinku. Salatu koju ste odvojili u drugu posudu sada sipajte na tacnu oko palačinki (sa razmakom). Četvrtu palačinku isecite na trouglove, pa preklopite salatu koju ste stavili na tacnu. Zasecite palačinke na par mesta i ukrasite mariniranim pečurkama koje ste ostavili sa strane. Ukrasite mirođijom, a od kuvanih jaja i paradajza napravite pečurke i poređajte na tacnu gde je salata. 

Pročitajte i ovo: Svečana salata "Beli princ"

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Posna salata sa povrćem  Instagram/healthfitnessguide_

StvarUkusa/S.B.