OVAKO SE SPREMA NAJBOLJA RIBA ZA SLAVU SVETI NIKOLA: Rolovana skuša fantastičnog ukusa i izgleda

Za slavu Sveti Nikola napravite rolovanu skušu po našem receptu. Ne samo da lepo izgleda, već je i ukus fantastičan.

Printscreen/YT/Schneller Koch

Približava se jedna od najvećih srpskih slava, a to je Sveti Nikola. Ona pada u toku Božićnog posta, pa je preporučljivo da i slavska trpeza bude posna. U tom periodu riba se često nalazi na meniju, pogotovo skuša. Danas donosimo još jedan sjajan recept, a u pitanju je rolovana skuša koja se lako sprema, lepo izgleda i savršenog je ukusa. Ovako pripremljena riba će se dopasti gostima, a tajna je marinadi. Takođe, imamo predlog za 3 savrešna posna rolata koja će obogatiti vašu trpezu, a prave se sa mimozom i ruskom salatom.

Sastojci:

  • 2 skuše
  • 2 kašike ulja
  • 4 kašike soja sosa
  • 1/2 limuna
  • 1/2 pomorandže
  • 1/4 kašičice tucane ljute paprike 
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/3 kašičice bibera

Recept za ribu skušu za slavu Sveti Nikola: 

U posudi pomešajte sojin sos, ulje, sok od pomorandže, sok od limuna, dodajte tucanu papriku, beli luk u prahu i biber. Sve lepo promešajte. Skuši isecite glavu i rep, pa je zasecite po dužini i otvorite. Isecite na 2 jednaka dela, pa nožem isecite središnju kost i izvadite. Polovinu skuše isecite na pola, pa tako uradite i sa drugom polovinom. Treba da dobijete 4 trake. Na isti način očistite i isecite drugu ribu. Tespiju premažite marinadom, pa poređajte četiri trake ribe i opet premažite marinadom. Zatim stavite preostale četiri trake i premažite marinadom. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se skuša marinira pola sata. Izvadite jednu traku skuše i urolajte, pa oko nje urolajte drugu traku. Pričvrstite štapićima za ražnjiće i ređajte na pleh obložen pek papirom. Na isti način urolajte i preostale trake ribe. Premažite svaki rolat skuše marinadom i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 30 minuta. 

Pročitajte još: Kako da sami napravite dimljenu skušu

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

ZAPEČENA SKUŠA: Lak i brz recept  Kurir televizija

(StvarUkusa/S.B.)