Uskrs označava prekid strogog posta i na taj dan se poslužuju razne đakonije i to od jutra do večeri. Svi znamo da je jagnjetina tradicionalna za ručak, ali može da se služi i svinjetina ili piletina. A ako želite dan da započnete specijalitetima koji su popularni u celom svetu onda je naš predlog da napravite pletenicu.Vrlo je jednostavna za pripremu, a od vašeg ukusa zavisi da li ćete je pripremiti u obliku venčića ili baš kao pletenicu. Nema ništa lepše nego kada za doručak poslužite domaće pecivo koje ne samo da je ukusno, nego i prelepo izgleda.
- Sastojci:
- 700 g brašna
- 300 ml mleka
- 20 g kvasca
- 100 g putera
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- susam
Priprema:
U činiji izdrobite kvasac i pomešajte sa šećerom, pa malo promešajte. Sipajte toplo mleko i opet sjedinite. Zatim ostavite da se aktivira. Zatim dodajte jaje i istopljeni puter, pa promešajte. Sipajte prosejano brašno i so. Umesite testo, pa pokrijte krpom i ostavite pola sata da nadođe. Premesite na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 6 jednakih delova. Uzmite 3 dela i od svakog dela oblikujte tanak valjak (kao zmijicu). Poređajte testo jedno pored drugog i spojite vrhove. Zatim ispletite pletenicu i opet spojite krajeve. Tako uradite i sa druga 3 dela. Stavite pletenice u pleh obložen pek papirom i pokrijte krpom. Ostavite da odstoji nekih 15 minuta. Premažite pletenicu jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Napomena: Ako želite slatku verziju u testo dodajte malo začina kao što su cimet, anis, vanila, muskatni oraščić...
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE