Idealni su za doručak ili večeru.
Sastojci :
1 kg krompira - (možete ga skuvti oljuštenog, mada se preporučuje da se najpre skuva u ljusci)
300 g mekog brašna
1 kašika soli
50 g putera
1 žumance + belance za premazivanje
20 g svežeg kvasca
Skuvajte krompir, pa prohladite i umutite u pire, kako biste izbegli grudvice. Dodajte žumance, so, puter i brašno pa dok je smesa još mlaka ubacite izmrvljeni kvasac i umesite. Verovatno će Vam najpre testo biti jako gnjecavo, dodajte toliko brašna da dobijete pravo testo, ne ono teško i masno, kao za knedle, već više nalik hlebnom testu. Brašna dodajte toliko dok testo ne prestane da se lepi za ruke.
Testo ostavite na toplom da narasta nekih pola sata.
Nadev :
200 g čvaraka
3 kašike griza
Čvarke smeljite u blenderu ili na mašini za orahe/meso, pa im dodajte griz. Nemojte da solite.
Testo rastanjite na radnoj površini na debljinu od oko 4 mm. pa isecite na kvadratiće 3x3. Stavite fil na svaki kvadratić pa umotajte u rolnicu.
Podmažite okruglu tepsiju pa slažite gužvarce u krug gurajući ih jedan uz drugi tako da se nagužvaju.
Premažite razmućenim belancetom i pecite na 180 možda pola sata, obratite pažnju nakon što testo porumeni.
* Naravno, gužvarce možete puniti i drugim nadevom.
** Pre pečenja, možete ih premažete sa 200 g kisele pavlake ili milerama.
Izvor: slasnoiopasno.blogspot.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus