Idealni su za doručak ili večeru.

Sastojci :

1 kg krompira - (možete ga skuvti oljuštenog, mada se preporučuje da se najpre skuva u ljusci)

300 g mekog brašna

1 kašika soli

50 g putera

1 žumance + belance za premazivanje

20 g svežeg kvasca

Skuvajte krompir, pa prohladite i umutite u pire, kako biste izbegli grudvice. Dodajte žumance, so, puter i brašno pa dok je smesa još mlaka ubacite izmrvljeni kvasac i umesite. Verovatno će Vam najpre testo biti jako gnjecavo, dodajte toliko brašna da dobijete pravo testo, ne ono teško i masno, kao za knedle, već više nalik hlebnom testu. Brašna dodajte toliko dok testo ne prestane da se lepi za ruke.

Testo ostavite na toplom da narasta nekih pola sata.

Nadev :

200 g čvaraka

3 kašike griza

Čvarke smeljite u blenderu ili na mašini za orahe/meso, pa im dodajte griz. Nemojte da solite.

Testo rastanjite na radnoj površini na debljinu od oko 4 mm. pa isecite na kvadratiće 3x3. Stavite fil na svaki kvadratić pa umotajte u rolnicu.

Podmažite okruglu tepsiju pa slažite gužvarce u krug gurajući ih jedan uz drugi tako da se nagužvaju.

Premažite razmućenim belancetom i pecite na 180 možda pola sata, obratite pažnju nakon što testo porumeni.

* Naravno, gužvarce možete puniti i drugim nadevom.

** Pre pečenja, možete ih premažete sa 200 g kisele pavlake ili milerama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: slasnoiopasno.blogspot.com