Savremene domaćice nemaju mnogo vremena za kuvanje. S druge strane proja sa sirom je laka i jednostavna za pripremu. Mi vam donosimo recept za čak tri različite proje: sa sirom, sa spanaćem i sa salamom. Vi odaberite onu koja je najbviše po vašem ukusu.

Pogledajte kako je lako napraviti proju.

Proja sa sirom

Sastojci:

1 čaša belog brašna

1 čaša kukuruznog brašna

pola čaše ulja

1,5 čaše jogurta

1,5 kafena kašičica soli

200 g sitnog sira

1 jaje

1 prašak za pecivo

Napomena: Koristi se čaša od 2 dcl

Priprema:

Sve sastojke izmešati, na kraju lagano umešati sir i sipati u kalup ili pleh, koji predhodno treba namazati sa malo margarina i posuti brašnom. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Proja sa spanaćem

Sastojci:

170 g kukuruznog brašna

120 g griza

150 g belog brašna

1 kesica praška za pecivo

čaša ulja

čaša mleka

čaša jogurta

3 jaja

150 g drobljenog sira

šaka spanaća

Priprema:

Pomešajte brašna, dodajte prašak za pecivo i so. Dodajte ostale sastojke i dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedinje. Sipajte u pleh koji je odložen papirom za pečenje. Pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok proja ne porumeni. Proveriti čačakalicom da li je gotova. Služiti uz jogurt.

Proja sa salamom

Potrebno je:

3 jaja

6 dl jogurta

čaša kukuruznog brašna

čaša pšeničnog brašna

čaša kukuruznog griza

3 kašike svinjske masti

200 g salame

200 g starog sira

1 prašak za pecivo

so po ukusu

Priprema:

U duboku posudu razbiti jaja, potom dodati otopljenu svinjsku mast i sve izmešati. Dodati jogurt i sjediniti masu. Dodati brašna, na to sipati prašak za pecivo, pa sve sjediniti. Začiniti po ukusu i dodati rendani sir i rendanu salamu. Masu izmešati i sjediniti.

U pleh podmazan svinjskom mašću i posut brašnom izručiti u prethodno napravljenu masu. Odozgo možete posuti susamom ili nekim semankama po izboru. Takođe salamu možete zameniti šunkom ili je možete izostaviti, a dodati neki drugi dodatak po izboru.

Tepsiju sa projom staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći dok sa gornje strane ne postane zlatno-žuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs