Slanci su odlični za doručak, za večeru, grickanje, možete da ih pravite i manje i veće. Predivni slani štapići, meki i jedinstveni, rado ih jedu i deca.

Sastojci:

  • 400 ml vode
  • 7 g suvog kvasca ili 25 svežeg
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica sirćeta
  • 550 g mekog brašna
  • 2 kašike ulja

Preliv:

  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika soli
  • pola kašičica sode bikarbone
  • voda se dodaje da se dobije nijansu gušća masa nego što je jogurt ( oko 100 ml, polako dodajte )

Priprema:

U jednu posudu stavite brašno ( ostavite jednu šaku sa strane ), zatim dodajte toplu vodu, kvasac i šećer pa promešajte. Posle dodajte so i mesite testo. Dodajte onu šaku brašna ako je potrebno.

Ostavite par minuta da odstoji pa opet premesite. Da se dobije fino, glatko, ujednačeno testo.

Prelijte kašikom ulja, premažite testo i ostavite sat vremena da odstoji i naraste prekriveno krpom.

Nadošlo testo premesite i podelite na 10 delova. Svaki deo zaokružite u lopticu i pokrijte krpom da odstoje 10 minuta.

Uzimite sad jednu lopticu pa rukama razvucite onoliko koliko je moguće, rastegnite lopticu.

Na sto stavite pleh, iznad testa, tako ćete znati na koju širinu treba da razvučete testo.

Razvlačite levo i desno dok ne dobijete dužinu pleha a onda samo malo gore i dole, da ivice ne budu debele.

Gornji deo testa istanjite koliko možete da bi se lepo zalepio.

Uvijete polako i malo dlanovima štapić po stolu izvrtite. Kao kada oklagijom razvlačite testo tako uradite sa štapićem dlanovima na stolu.

Stavite u podmazan pleh.

Tako uradite sa svih 10 loptica. Treba da stanu u veliki pleh od rerne.

Premažete četkicom i toplom vodom slance i ostavite da stoje 20 minuta.

Uključite rernu pa ostavite još koliko se rerna zagreje. Ako vam je hladnije u prostoriji onda ostavite da odstoje duže.

Peći na 200 stepeni dok blago ne porumene.

Za to vreme napravite preliv od brašna, soli, sode bikarbone i vode.

Vodu sipate polako i mešate. Treba da se dobije nijansu gušća masa od jogurta. Samo pazite da ne bude preretko, jer onda neće ove štraftice biti dobre, čak i ako je gušće nije strašno.

Kada su slanci blago porumeneli onda izvadite pleh iz rerne i u tankom mlazu prelivate preko štapića.

Vratiite u rernu da se dopeku, da lepo porumene, još nekih 3 – 5 minuta zavisno od rerne.

Pečene slance premažete onom kašikom ulja što vam je preostala ( četkicom naravno ) i ostavite desetak minuta da odstoje pa možete da služite.

Prijatno!

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: domaći recepti