Recept za ove kiflice dolazi iz Velikog narodnog kuvara i ovo je stara poslastica koju mnogi vole. Nisu teške za pripremu, pa se iskušajte i vi u pravljenju.

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 200 g putera
  • 60 g šećera
  • 3 žumanca
  • 1 celo jaje
  • 1 ravna kašičica soli
  • 20 g svežeg kvasca
  • 20 ml toplog mleka

Za fil:

  • 250 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1 kašičica cimeta

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašičica mleka

Priprema:

Kvasac razmutite sa 20 ml toplog mleka. U posudu sipajte brašno i so, dodajte hladan i na kockice isečen puter, pa prstima utrljajte brašno u puter, dodajte šećer i promešajte. Jedno jaje i tri žumanca malo razmutite žicom, dodajte u brašno, a dodajte i prethodno rastopljen kvasac. Umesite testo, eventualno dodajte još kašiku-dve mleka ako treba, podelite na četiri lopte, i ostavite sa strane dok pripremate fil.

U manju šerpu stavite 100 ml vode, 100 g šećera i kašičicu mlevenog cimeta. Kuvajte dok ne proključa, pa još par minuta, sklonite sa ringle, dodajte mlevene orahe i sve dobro promešajte. Utapkajte fil i provizoljno ga nožem podelite na četiri dela.

Uzmite četvrtinu testa, na dobro pobrašnjenoj radnoj površini formirajte disk, pospite brašnom i sa gornje strane, pa oklagijom rastanjite na krug prečnika oko 30 cm. Isecite na osam delova i na svaki stavite po malo fila, otprilike po jednu kašičicu, tj. osminu od one jedne proizvoljno označene četvrtine. Uvijajte kiflice i ređajte na pleh obložen pek papirom. Ponovite sve sa preostala tri dela testa. Sve kiflice bi trebalo da mogu da stanu na jedan pleh.

U šoljici razmutite jedno žumance sa kašičicom mleka, pa četkicom premažite svaku kiflicu. Pecite na 180-200°C oko 30 minuta. Možete ih posuti šećerom u prahu ako želite.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: proverenirecepti.com