Recept za ove kiflice dolazi iz Velikog narodnog kuvara i ovo je stara poslastica koju mnogi vole. Nisu teške za pripremu, pa se iskušajte i vi u pravljenju.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 200 g putera
- 60 g šećera
- 3 žumanca
- 1 celo jaje
- 1 ravna kašičica soli
- 20 g svežeg kvasca
- 20 ml toplog mleka
Za fil:
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- 100 ml vode
- 1 kašičica cimeta
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašičica mleka
Priprema:
Kvasac razmutite sa 20 ml toplog mleka. U posudu sipajte brašno i so, dodajte hladan i na kockice isečen puter, pa prstima utrljajte brašno u puter, dodajte šećer i promešajte. Jedno jaje i tri žumanca malo razmutite žicom, dodajte u brašno, a dodajte i prethodno rastopljen kvasac. Umesite testo, eventualno dodajte još kašiku-dve mleka ako treba, podelite na četiri lopte, i ostavite sa strane dok pripremate fil.
U manju šerpu stavite 100 ml vode, 100 g šećera i kašičicu mlevenog cimeta. Kuvajte dok ne proključa, pa još par minuta, sklonite sa ringle, dodajte mlevene orahe i sve dobro promešajte. Utapkajte fil i provizoljno ga nožem podelite na četiri dela.
Uzmite četvrtinu testa, na dobro pobrašnjenoj radnoj površini formirajte disk, pospite brašnom i sa gornje strane, pa oklagijom rastanjite na krug prečnika oko 30 cm. Isecite na osam delova i na svaki stavite po malo fila, otprilike po jednu kašičicu, tj. osminu od one jedne proizvoljno označene četvrtine. Uvijajte kiflice i ređajte na pleh obložen pek papirom. Ponovite sve sa preostala tri dela testa. Sve kiflice bi trebalo da mogu da stanu na jedan pleh.
U šoljici razmutite jedno žumance sa kašičicom mleka, pa četkicom premažite svaku kiflicu. Pecite na 180-200°C oko 30 minuta. Možete ih posuti šećerom u prahu ako želite.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom