BELA RADA POGAČA: Izuzetno mekano testo sa sastojkom koji će vas iznenaditi

Kako bi vam pogača ispala mekana, naučite da dobro umesite testo.

Shutterstock

Umesite testo, a zatim oblikujte pogaču i pospite je makom za potpuni užitak.  

Sastojci:

Za testo:

  • 500-600 g brašna
  • 1/2 kocke kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 150 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika masti
  • 1 kašikica soli
  • 1 jaje

Za fil:

  • 2 dcl kisele pavlake
  • 150 g margarina ili putera

Priprema:

Kvasac pomešajte sa vodom i šećerom, pa ostavite da se aktivira. Zatim dodajte polovinu prosejanog brašna, ulje, mast, so i jaje. Malo promešajte, pa dodajte ostatak brašna i umesite testo. Po potrebi dodajte još brašna, da vam testo ne bude lepljivo, nego da se lepo oblikuje i odvaja od ruku dok mesite.

Testo ostavite u nauljenoj posudi i pokrijte da odmori. Kada se udvostruči, premesite ga, a zatim prebacite na pobrašnjenu površinu. Testo podelite na tri dela.

Razvucite ako imate mesta sva tri dela testa tanko, da budu jednake veličine. Prvo testo premažite sa polovinom pavlake, koju možete da razmutite viljuškom, kako bi ste je lakše premazivali ravnomerno po testu. Preko narendajte margarin.

Preklopite drugim razvučenim testom i premažite ostatkom pavlake, pa narendajte margarin, i na kraju sve poklopite trećim razvučenim delom testa. Ukoliko vam je ostalo pavlake i margarina premažite i zadnji sloj (nije obavezno).

Zatim po sredini oštrim nožem napravite krst, ali vodite računa da ne idete do samih ivica. Urolajte svaki deo ka spolja. Presecite svaki dobijeni valjak ukoso, a zatim parčiće poređajte u obliku cveta. Nemojte da pribijate testo jedno uz drugo jer tokom pečenja testo raste. Preko narendajte margarin i pospite makom. Pecite na 180-200°C dok fino ne porumeni.

Izvor: stvarukusa.rs/vojvođanskakuhinja