DOMAĆI SOMUN: Nema dugog čekanja da testo naraste, a pečen je za samo 10 minuta

Domaći somun biće savršeno mekan iznutra i hrskav spolja.

Printscreen/YT/ wie man kocht

Domaći somun, tanko, mekano i rupičasto pecivo, priprema se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i kvasca.  Najbolje idu uz ćevape, a i odlična su stvar ukoliko nemate svežeg hleba kod kuće. Uspeće i ukoliko niste previše vešti u mešenju, a nema ni dugog čekanja da testo naraste.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 250 ml vode
  • 15 g kvasca
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica šećera

Priprema:

Pomešajte kvasac šećer i vodu, pa mešajte da se skroz rastopi. Postepeno dodajte malo po malo brašna, sve vreme mešajući, najbolje rukama. Dodajte polovinu ulja, pa zamesite testo, koje treba da bude mekano i pomalo lepljivo. Dodajte preostalo ulje, pa još jednom premesite i ostavite da odmori desetak minuta. Od testa odvajajte loptice veličine dlana. Rukama ih lagano razvucite u oblik kruga, prečnika deset centimetara. Ređajte ih u pleh za pečenje ostavljajući dovoljno razmaka između svakog. Premažite ih uljem, pa pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 10 minuta, dok ne dobiju lepu rumenu koricu. Postupak ponovite dok ne ispečete sve somune.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE