KAKO SE PRAVI LISNATA POGAČA: Prava domaćinska, a uspeva i početnicima

Domaća pogača nas vraća u detinjstvo kada su je pravile naše bake.

Shutterstock

Mnoge namirnice se ranije nisu kupovale, između ostalih i hleb. Njega su naše bake mesile sa puno ljubavi i to od sastojaka koje su imale u špajzu nastajala je prava magija, a domaća pogačamnogima je bila omiljena. Ako želite da i vaše ukućane miris starinske pogače izvuče iz kreveta, onda u nastavku teksta pročitajte kako se to radi. Za što originalniji ukus domaće pogače umesto putera koristite mast. Vruća domaća pogača je neverovatno ukusna, a može da bude sveža celog dana.

  • Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 250 ml mlakog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika mlake vode 
  • 1 jaje 
  • 1 belance 
  • Za premazivanje: 
  • 50 g putera 
  • 1 žumance 
  • malo mleka 

Priprema:
U posudi pomešajte toplo mleko, drobljeni kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta da nadođe, pa ga sipajte u posudu u kojoj ste prosejali brašno. Dodajte ulje, dodajte jaje i belance, so i toplu vodu. Promešajte i umesite mekano testo. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 15 minuta. Zatim testo tanko razvucite i premažite puterom sobne temeprature. Urolajte, a onda napravite puža od testa. Pokrijte providnom folijom i sačekajte samo 5 minuta da se testo malo odmori. Malo rukama pritisnite, pa razvucite na veličinu neke veće tepsije. Stavite u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Umutite žumance i mleko i premažite pogaču. Isecite na tanke trouglove, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa