Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 50 g otopljenog maslaca (ili margarina)
Kako da umesite pogačice:
Testo za ove pogačice je toliko mekano da ćete ih stalno praviti. A ukoliko želite da oduševite goste na slavi poslužite im vruće pogačice umesto hleba.
U malo mlake vode stavite kašičicu šećera i kvasac. Ostavite da odstoji 10-ak minuta, dok ne počne da peni. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte kvasac. U posebnoj posudi pomešajte jogurt, mleko, jaje i ulje. Dodajte otopljeni maslac, pa sve dobro sjedinite.
Postepeno dodajte tečne sastojke u brašno, mešajući kašikom, a zatim mesite rukom. Mesite dok ne dobijete glatko, mekano i elastično testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna. Pokrijte posudu sa testom i ostavite ga na toplom mestu da naraste, oko 1 sat ili dok ne udvostruči zapreminu.
Kada je testo naraslo, premesite ga kratko i podelite na loptice (oko 10-12 komada, zavisi od veličine pogačica). Svaku lopticu oblikujte u manju kuglu pa ih složite u podmazan pleh, ostavljajući malo prostora između njih. Premažite pogačice sa malo mleka ili umućenim jajetom za lepu boju. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe.
Bonus video