ČEBUREK SA MLEVENIM MESOM: Krckavo testo sa bogatim nadevom koje je odlično i kada se ohladi

Evo kako da napravite čeburek, pecivo koje samo po nazivu podseća na burek.

Shutterstock

Čeburek je u sovjetsko doba bilo neverovatno popularno jelo, posebno nakon 1989. godine. Kako je čeburek bio sve popularniji, pojavilo se sve više lokala i kioska koji su ga imali u svojoj ponudi. Ljudi su stajali ispred njih u redovima čekajući svoj čeburek. Stvar je u tome da je, čak i u svom najekskluzivnijem obliku, ova "pita" jeftina, a uvek vrlo ukusna. Reč je o pecivu nalik na pancerote, koje su unutra punjene mlevenim mesom.

Neki smatraju da je čeburek brza hrana, dok ga drugi tretiraju kao gurmansku poslasticu.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 500 g brašna
  • 2 glavice crnog luka
  • 250 ml vode
  • 2 kašike ulja
  • so, biber

Priprema:

U dublju posudu sipajte brašno, dodajte vodu, ulje i malo soli, pa dobro umesite testo. Posle pet minuta mešenja, prekijte testo krpom i ostavite da odstoji pola sata. Za to vreme očistite luk, iseckajte ga sitno, pa ga pomešajte sa mesom, sve začinite i dobro promešajte. Testo podelite na 12 jednakih delova i svaki oblikujte u lopticu. Svaku razvucite oklagijom, a ukoliko ste vešti možete i prstima. Na sredinu stavite fil, pa preklopite i viljuškom pritisnite krajeve testa tako da zatvorite ivice. Postupak ponovite dok ne utrošite sav materijal. U tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje spuštajte čebureke i pecite ih dok ne porumene. Kad su gotovi, ređajte ih na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.

This browser does not support the video element.

recept za čeburel  tiktok/rezepte.svetik

Izvor: Stvar ukusa