Vulkan pecivo jedno je od onih koje možda na prvi pogled ne izgleda toliko posebno, ali koje krije pravo iznenađenje za nepca.
Bavarska zemička, punjena kačkavaljem i kulenom namamiće vas mirisom, a u potpunosti osvojiti ukusom. U njegovoj pripremi je potrebno ispratiti više koraka, ali sav trud će se isplatiti.
Sastojci:
Za testo:
- 700 g brašna
- 350 ml mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašika soli
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica šećera
Za punjenje:
- 200 g kulena
- 200 g kačkavalja
- 100 g slanine
- 1 čaša pavlake
I još:
- 1 l vode
- 3 kašike sode bikarbone
Priprema:
Stavite kvasac i šećer u toplu vodu i sačekajte da se aktivira. Kada je kvasac zapenio, dodajte ulje, so i brašno, pa umesite glatko testo. Ostavite ga na toplom da narasta. Slaninicu i kulen iseckajte sitno, kačkavalj narendajte, pa sve sjedinite sa pavlakom i nadev ostavite sa strane. Nadošlo testo podelite na loptice jednake veličine, pritisnite dlanom, punite nadevom i dobro zatvorite svaku lopticu kako fil ne bi iscurio. Litar vode zagrejte i kada proključa dodajte sodu bikarbonu. Dok voda lagano vri, spuštajte svaku zemičku i ostavite da se kuva nekoliko sekundi. Vadite zemičke na pleh obložen papirom za pečenje, pa ih oštrim nožem zarežite malo na vrhu. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene.
Izvor:Telegraf.rs