Mafine svi najčešće prave u slatkoj verziji, sa voćem, kremom od vanile ili čokoladnim, ali su sjajna opcija i ako volite slano pecivo za doručak. Možete da ih pravite sa povrćem, slaninom, pinite jajima, a mi vam predlažemo dva jednostavna recepta za mafine sa sirom, kao i šuunkom. Obožavaće ih vaši ukućani!
Da bi bili hrskaviji po površini, možete pet minuta pre nego što završite sa pečenjem da preko narendate kačkavalj - stvoriće se fenomenalna zlatna korica.
Mafini sa sirom
- Sastojci:
- 250 g sira
- 2 čena belog luka
- peršun po ukusu
- 400 g brašna
- 2 jajeta
- 1 čaša mleka
- 50 g putera
- 1 kašičica šećera
- ½ kašičice soli
- prašak za pecivo
Priprema: U brašno umešati šećer, so, prašak za pecivo, pa dodati jaja, mleko, otopljen puter i sve izmešati. Sir narendati na krupno rende, pa ga dodati u testo (deo ostaviti sa strane za posipanje). U smesu dodati seckano bilje i beli luk. Izliti testo u kalupe i peći 25 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180-200 stepeni Celzijusovih. Pet minuta pred kraj pečenja, posuti ih narendanim kačkavaljem i zapeći.
Mafini sa sirom i šunkom
- Sastojci:
- 100 g šunke
- 100 g tvrdog sira
- 150 ml mleka
- 100 g putera
- 3 jajeta
- 300 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- so
- biber
Priprema: Šunku i sir iseći na sitne kocke, umutiti jaja sa solju i biberom, dodati mleko, promešati, pa dodati omekšali puter, šunku, sir. Sve dobro izmešati. Testo iliti u kalupe, pa staviti u rernu prethodno zagrejanu na 180-200 stepeni Celzijusovih i peći oko 30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE