Današnji mafini ukrašavaju svaku svečnu trpezu i ne postoje sladokusci koji će odbiti ovu prelepo dekorisanu poslasticu. Ali, ovo slatko testo nije oduvek bilo ukusno, a i lepo na oko. U doba viktorijanske Engleske, prvi mafini su pravljeni kao pogačice od brašna i kvasca, a služili su se isključivo na trpezama bogatih. Zbog jeftinih sastojaka, veoma brzo su recept za pecivo preuzeli i niži slojevi društva, pa je njihova  popularnost još u to vreme postala tolika, da ne samo da se obavezno služio uz čaj, već su se na ulicama Londona pojavili i ulični prodavci koji su noseći mafine u drvenim poslužavnicima svoj dolazak najavljivali zvonima kojima su pozivali građane da kupe pecivo. Postoje dve vrste, engleski koji podseća na slatku pogačicu,kao i američki, koji izgleda kao mafini koje znamo. Isprobajte i recept za ove sa džemom od šljiva, jer ne sumnjamo da će vam se dopasti. 

  • Sastojci:
  • 2 jajeta 
  • 9 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 9 kašika mleka 
  • 9 kašika ulja 
  • 1 šolja + 8 kašika brašna
  • 2/3 kesice praška za pecivo
  • džem od šljiva
  • šećer u prahu 

Priprema: 
Penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom.  Dodajte mleko i ulje, pa ponovno umutite. Zatim u smesu dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. U kalup za mafine stavite papirne ili gumene kalupe, pa sipajte smesu. Preko sipajte džem, pa ponovo smesu za mafine. Ukrasite vrh seckanim šljivama (ako ih imate u zamrzivaču). Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Gotove mafine možete da pospete šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE