Današnji mafini ukrašavaju svaku svečnu trpezu i ne postoje sladokusci koji će odbiti ovu prelepo dekorisanu poslasticu. Ali, ovo slatko testo nije oduvek bilo ukusno, a i lepo na oko. U doba viktorijanske Engleske, prvi mafini su pravljeni kao pogačice od brašna i kvasca, a služili su se isključivo na trpezama bogatih. Zbog jeftinih sastojaka, veoma brzo su recept za pecivo preuzeli i niži slojevi društva, pa je njihova popularnost još u to vreme postala tolika, da ne samo da se obavezno služio uz čaj, već su se na ulicama Londona pojavili i ulični prodavci koji su noseći mafine u drvenim poslužavnicima svoj dolazak najavljivali zvonima kojima su pozivali građane da kupe pecivo. Postoje dve vrste, engleski koji podseća na slatku pogačicu,kao i američki, koji izgleda kao mafini koje znamo. Isprobajte i recept za ove sa džemom od šljiva, jer ne sumnjamo da će vam se dopasti.
- Sastojci:
- 2 jajeta
- 9 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 9 kašika mleka
- 9 kašika ulja
- 1 šolja + 8 kašika brašna
- 2/3 kesice praška za pecivo
- džem od šljiva
- šećer u prahu
Priprema:
Penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mleko i ulje, pa ponovno umutite. Zatim u smesu dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. U kalup za mafine stavite papirne ili gumene kalupe, pa sipajte smesu. Preko sipajte džem, pa ponovo smesu za mafine. Ukrasite vrh seckanim šljivama (ako ih imate u zamrzivaču). Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Gotove mafine možete da pospete šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus